България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безопасен град ли е София?

Йордан Божилов от "Софийски форум за сигурност" с коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

12.01.2016 | 15:40 Редактор: Мария Аладжова
Безопасен град ли е София?

Субективното чувство за опасност на хората понякога е по-силно, отколкото обективната заплаха, обясни Йордан Божилов, председател на "Софийски форум за сигурност" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 12 януари.

Според него големите градове действително са с по-рисков профил, тъй като в тях се концентрират голяма част от бежанците.

Макар че не всички от настанените в бежанските центрове са хора с образование, това далеч не ги квалифицира като опасни, подчерта Божилов: 

"Аз мисля, че за да се отговори за притеснението на хората, трябва да има по-видими присъствие на правоохранителни органи. Аз самият съм бил в някои от бежанските центрове. Те са нормални хора. Повечето от тях са се трудели, имат някаква професия. Вярно е, че много от тях са с начално образование, но това не означава, че те са лоши хора."

Според Божилов, от гледна точка на сигурността, София е относително спокоен град. Въпреки това той все пак призова за промени в Закона за отбраната и по-конкретно: да се дадат повече права на военните и да бъде въведен съвместен патрул на полицаи и военнослужещи. 

По думите му усилията на правителството трябва да бъдат насочени не само в посока овладяване на миграционния поток към страната ни, но и към интеграцията на живеещите у нас бежанци.

Целият коментар на Йордан Божилов относно сигурността в София - във видеото!