България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Капацитетът на бежанския център в Овча Купел бил преизпълнен

Жителите на столичния квартал продължават да настояват за внимание от институциите по въпроса с бежанците

12.01.2016 | 14:03 Редактор: Мария Аладжова
Капацитетът на бежанския център в Овча Купел бил преизпълнен

Недоволството на жителите на столичния квартал "Овча Купел", където е разположен единият от трите бежански центрове в града, продължава да нараства. Хората там изискват повече внимание към проблема с бежанците от страна на държавните институции. "По-скоро става въпрос за това, че не толкова общината, колкото от МВР не си вършат работата. Достатъчно е да има полицаи на мястото и проблемът ще се реши" коментира ситуацията народният представител Вили Лилков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 12 януари.   

По думите му разположението на бежанските лагери в София е крайно неудачно, а в интеграционната стратегия на държавата имало много несъвършенства:

"Капацитетът на трети бежански център в София е изпълнен. Капацитетът на бежанския център в Овча Купел е над 90%. Във Военна рампа и на Бтевградско шосе във връждебна е преизпълнен. Така че София не може да приема повече бежанци. Това, което аз искам категорично да кажа е, че политиката би трябвало да бъде следната: бежански лагери да се правят близо до границата, а вече във вътрешността на страната да се допускат хора, които са готови да бъдат интегрирани. Защото притеснителното е, че голяма част от бежанците са с нисък образователен и социален статус. А това стои в основата на интеграцията на тези хора", обясни Лилчев. 

Междувременно в студиото бяха представени данни, съгласно които едва 5-6% от бежанците в България имат висше образование.

Темата коментира и председателят на Комисията по обществен ред и сигурност към Столична общински съвет Йоан Илиев: "И вчера имаше среща между столична община и СДВР. Виждате допълнителния патрул на полицията в "Овча Купел". Ще видите и още един допълнителен патрул на общинска полиция", каза Илиев в отговор на въпрос каква е ролята на институциите в създалата се ситуация. Той обясни, че всички необходими мерки за сигурността на жителите на София, са включени в държавната стратегия за сигурност за периода 2014 - 2020 г. Сред тях са увеличение на полицейското присъствие и камерите са видеонаблюдение. 

До края на 2020 г. се очаква около 80 млн. лева да бъдат инвестирани в мерки за сигурност. Допълнително обаче ще трябва да бъдат разгледани мерките, засягащи бежанците. "Този проблем се очаква да бъде решаван от МВР. Трябва да бъде преразгледана стратегия, защото обстоятелствата се промениха", посочи Вили Лилков и допълни, че в рамките на този програмен период ще бъдат монтирани около 4000 хил. камери на територията на цяла София. Предвиденият за 2016 г. бюджет за сигурност е в размер на 12 млн. лева, допълни от своя страна Йоан Илиев.

Целият разговор по темата - във видеото!