fallback

Проф. Динков: Северна Корея не блъфира и наистина е тествала водородна бомба

Корейският проблем като цяло е един от най-сложните въпроси от края на Втората Световна война

06.01.2016 | 15:10 Автор: Ирина Георгиева

От Северна Корея не блъфират и напълно реално са тествали водородна бомба. Това коментира експертът и преподавател по международни отношения проф. Динко Динков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него тази ситуация е много сериозна, защото идва в момент, когато вниманието на всички беше фокусирано в Близкия Изток и се напомни, че има друг сериозен проблем - корейският.

Демонстрацията в Северна Корея се очакваше, посочи проф. Динков, По думите му имало е сведения, че се подготвят изпитания с ядрено устройство.

"Корейският проблем като цяло е един от най-сложните въпроси от края на Втората Световна война. На корейският полуостров имаше разположено ядрено оръжие още от времето на Корейската война и началото на 50-те години. Досега Северна Корея си остава енигма, нещо затворено, за което няма информация. Все пак Северна Корея създаде ядрено оръжие, направи изпитание със средства за пренасяне на големи разстояния на средства за унищожение и разрушение. Това е много тревожно, което още повече отдалечава корейският въпрос от намиране на някакво смислено решение" - обясни проф. Динков.

Експертът се надява да няма ескалация на напрежението на Корейския полуостров.

"Очевидно Северна Корея имат такава програма да демонстрира способности в случай, че бъде извършено нещо спрямо нея, както те го интерпретират и има способността да нанесе ответен удар." - поясни още проф. Динков.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback