България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Колев: Търговците на ток са в усилена кампания за набиране на клиенти

Не е ясно доколко ще бъде резултатно излизането на битовите потребители на свободния пазар електроенергия, добави Е. Божков

06.01.2016 | 12:19 Редактор: Ирина Георгиева
В. Колев: Търговците на ток са в усилена кампания за набиране на клиенти

Не е ясно доколко ще бъде резултатно излизането на битовите потребители на свободния пазар електроенергия. Това коментира бившият член на КЕВР Еленко Божков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му забелязва се трескава надпревара между търговците за набиране на клиенти, но същевременно има нежелание от страна на независимия системен оператор да се включи в тази кампания - все още има едно писмо, което не е отменено за това да не се подписват и да се спрат договорите за достъп до мрежата. 

"Електроенергийният системен оператор не се занимава с продажба или препродажба на електрическа енергия, а с управление на електроенергийната система и свързаното с това балансиране. Що се отнася до прогнозирането и това какво ще се случи след либерализирането на пазара и на битовите потребители, първо трябва да се каже, че това се отнася за 50% от енергията, която преминава през мрежата, останалата е факт и е на свободния пазар. След като през последните години цената на електрическата енергия беше потискана, отговорете трябва ли да падне още?" - коментира от своя страна бившият изпълнителен директор на ЕСО Валентин Колев.

Структурата на цената за доставка на електрическа енергия се определя от цената за електрическата енергия, мрежови и системни услуги, обясни Колев.

"В това число влиза разходи за пренос по преносната система, достъп до нея, разходи за пренос през разпределителната система, достъп до нея и данък "задължение към обществото". Тези елементи - разходи за системни и разпределителни услуги - представляват по-голям процент, отколкото разходите за енергия." - поясни Колев.

Цените на отделните търговци няма да се различават с повече от 1-2 лева на MWh. Няма как да се намали "такса задължение към обществото, прогнозира Колев.

"Единственият начин да се намали такса "задължение към обществото" е да се прекратят договорите с двете американски централи или да се преразгледат и предоговорят." - поясни Божков.