България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Овергаз ще изплати авансово заявеното към Булгаргаз синьо гориво за този месеца

На българския пазар за потребителите има само една единствена връзка с газова инфраструктура, подчерта Иванов

06.01.2016 | 11:12 Редактор: Ирина Георгиева
Овергаз ще изплати авансово заявеното към Булгаргаз синьо гориво за този месеца

На 7 декември "Овергаз" ще изплати авансово заявеното към "Булгаргаз" синьо гориво за този месеца. Това съобщи заместник-изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му, ако нито една институция в България не може да се ангажира с гарантиране на условията за нормална конкуренция, в реда на нещата е да се търси помощ извън страната - като например ЕК.

"Започнахме да доставяме газ директно до крайните потребители. Бяхме на път тази година да увеличим пазарния си дял. По всяка вероятност има някакви стъпки, които са в защита на монополната позиция на Булгаргаз. И сега продължаваме да информираме ЕК. В ход е разследващата процедура срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "БЕХ". Предполагам, че скоро ще има резултат. В средата на декември информирахме Комисията, че може да настъпят такива смущения, но това пак казвам, че не е прецедент, защото непрекъснато информираме ЕК за всички актуални изменения на ситуацията на пазара." - поясни Иванов.

На българския пазар за потребителите има само една единствена връзка с газова инфраструктура, подчерта Иванов. Той припомни, че за всички останали потенциални интерконектори отговорност е поела държавата - тя се грижи за тях, тя ги движи и не допуска нито един частен инвеститор до подобни инвестиционни проекти.

"В търговията с природния газ има една такава особеност, че един се грижи за газовата инфраструктура, по която се транспортира газа, а друг е отговорен за доставките. Доставчик на газ за клиентите е "Овергаз Инк." като търговец, а предприятието, което отговаря за разпределението по съответната инфраструктура е "Овергаз Мрежи"." - поясни Иванов и добави, че взаимоотношенията с "Овергаз Мрежи" са на регулирана цена.