fallback

Инж. Русев: Шофьорите днес са по-ниско квалифицирани спрямо преди години

Фактори като големия поток автомобили, снега, ниските температури и слабо подготвените шофьори създадоха затруднения на 3 януари

05.01.2016 | 15:14 Автор: Ирина Георгиева

Съчетаването на фактори като големия поток автомобили, снега, ниските температури и слабо подготвените шофьори създадоха затрудненията през последния почивен ден, коментира инж. Койчо Русев, председател на Съюзa на организациите в автомобилния транспорт в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му сутринта на 5 януари пътят между Пловдив и София е "бил прекрасен" при зимни условия.

"На много места при почистването на междуселските пътища и на мрежата от втори, а понякога от първи клас се използват машини, които лятото работят в селското стопанство. Това не е тайна. Не е възможно навсякъде да се пуснат съвременни роторни машини, които да почистят снега и да го изхвърлят извън пътя. Трудности има, но всеки, който поеме почистването трябва да се съобразява с трудностите, защото вече от доста дълго време съществуват тези договори за почистване. Така че да си снабдят по-модерна техника, която е по-производителна, по-качествена и за по-кратко време може да почисти пътищата. Не се влияе значително от ниските температури или от преспите." - добави инж. Русев.

Квалификацията на водачите в България спрямо години е на по-ниско ниво, посочи инж. Русев. Според него това се дължи на факта, че много български водачи са заминали да работят в чужбина, а оттам е паднало нивото на тези, които са останали у нас. По думите му, за да има проблем - той е както в тези, които поддържат пътищата, така и във водачите.

"Водач на автомобил не се става, когато се премине мини курс за обучение." - подчерта инж. Русев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback