България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ст. Стойчев: При преструктуриране в НС, то ще бъде движено от външни за него интереси

Малко е вероятно ситуацията в ДПС да стане причина за предсрочни избори

04.01.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Стойчев: При преструктуриране в НС, то ще бъде движено от външни за него интереси

Малко е вероятно събитията в ДПС да станат основната причина за предсрочни избори или да доведат до големи катаклизми. Зад тази теза се обединиха политологът Стойчо Стойчев и главният редактор на вестник "Заман-България" Мехмед Юмер в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"За избори разбира се не можем да очакваме само развитието във вътрешнопартиен план в ДПС, защото за тях се заговори и това ще бъде едно от най-големите изпитания пред българското правителство през 2016г. За предсрочни избори се говореше и преди да се случат събитията в ДПС, така че това едва ли това ще е най-големият определящ фактор за предсрочни избори. Безспорно, когато г-н Доган вземе думата има за какво." - обясни тезата си Юмер.

"Иска ми се да не разглеждаме речта в ДПС като някакъв вид голяма геостратегическа драма или като някакъв вид преорентиране на България в една или друга посока, защото подобни ситуации вече сме виждали. Ситуацията с изхвърляното на Местан много наподобява изхвърлянето на Христо Бисеров, а не толкова отдавна и подобни скандали каквито имаше с Осман Октай, с Гюнер Тахир, Касим Дал и Корман Исмаилов, така че периодично в ДПС се случват такива неща и не са довели до някакъв голям катаклизъм." - добави позицията си Стойчев.

Политологът смята, че е много интересно, когато се гледа сегашната конфигурация на съществуващия парламент и това, че "двамата основни дейци на така наречения "исторически компромис за съдебната реформа" - Местан и Радан Кънев вече не са на позициите, които заемаха, което означава, че в крайна сметка Прокуратурата надделява в тази битка и ако има преструктуриране в рамките на парламента, то ще бъде движено, не толкова от политическите сили, колкото от някакви външни на парламента интереси - било то и от правосъдната система." 

За да се коалират Касим Дал и Лютви Местан, първият трябва да направи 180 градусов обрат в позицията си, отбеляза Юмер.

"Най-главният аргумент, който те критикуваха вихрушката на ДПС и г-н Местан беше там - беше тяхната принадлежност към бившите служби, така че какво се промени в позициите на Дал, за да може да се коалират с Местан." - смята Юмер. 

България не трябва да бъде поставяна в ситуация за избор между Русия или Турция, а да балансира между собствените си национални интереси, подчерта журналистът. По думите му не трябва да има залитания нито в едната, нито в другата в посока, защото в крайна сметка всички държави имат някакви взаимни интереси, които трябва да спазват.

Политологът смята, че страната ни отдавна е направила избора си и това е Европа, а не Турция или Русия.

"Въпреки че напоследък има някакви символни залитания в едната или другата посока. Много символен е фактът, че първата столица, с която София се свърза чрез магистрала е Анкара, а не някаква друга столица и всички магистрали, които се строят ходят към изток или юг, а 40 км отсечка, която трябва да ни свърже със Западна Европа остава далечно намерение." - отбеляза той.

Няма как най-голямата политическа сила да бъде балансьор, защото това би подценили ролята й в българската политика, посочи Стойчев по повод изказването на премиера, че ГЕРБ е балансьор.

"Всяка партия, която има амбицията да състави правителство и да управлява не може да балансира нечий интереси, а по-скоро трябва да бъде изразител на такива. Може да се каже, че ГЕРБ са някакъв парламентьор като търсят баланса в една сложна коалиция на разнородни политически субекти, но това не е проблематично в българската политическа реалност, защото идеологическите идентификации не са пречка пред съставянето на коалиция в България обикновено - търсят се споделяне на властови ресурси и други неща, които обикновено лесно се балансират." - обясни политологът.