България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Керемедчиев: С много неясноти ще посрещнем 2016г.

Основните съпътстващи елемента са кризата в ЕС и феноменът Ислямска държава, отбеляза той

31.12.2015 | 13:37 Редактор: Ирина Георгиева
М. Керемедчиев: С много неясноти ще посрещнем 2016г.

С много неясноти ще посрещнем 2016г. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му изпращаме една много напрегната година.

"Два са основните, но съпътстващи елемента. Първият - безпрецедентната криза в ЕС, която от своето създаване от 1957г. не е имала такъв сериозен разнобой и не е показвала такава слабост като единен субект. На второ място са усилените действия срещу Ислямска държава, изобщо феноменът Ислямска държава и невъзможността години на международната общност да се справи с тази толкова сериозна организация, която продължава да се разраства въпреки хилядите бомбардировки, които се изсипват върху нея в Сирия и Ирак." - обясни Керемедчиев.

Арабската пролет беше предизвикана, отбеляза бившият зам.-министър на външните работи.

"Тази спонтанност в кавички, възраждане на арабските интелектуалци и опитите им да свалят съответните диктатори доста наподобява на едни преврати, които се правиха по времето на комунизма в края на 80-те години. Трябва да се отчете фактът, че от Япония, минавайки през Китай, прескачайки само Индия и стигайки до Арабските държави и Северна Африка, че и Централна Африка - демокрация от западноевропейски стил няма и когато говорим за свалянето на "диктатор" подобно на президента на Египет Мубарак се премина през един ислямски президент до генерал Сиси, който е много по-авторитарен към гражданите си спрямо Мубарак, така че смяната на един диктатор с друг или грижданска война доведе до всичко това." - смята Керемедчиев.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: