България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Т. Арабаджиева: Разбива се клишето, че младите не четат и не разбират от литература

Книгоиздаването в България е сектор, който се развива бързо

30.12.2015 | 15:31 Редактор: Ирина Георгиева
Т. Арабаджиева: Разбива се клишето, че младите не четат и не разбират от литература

Четящите хора осъзнават колко динамичен процес е книгоиздаването и колко бързо се менят тенденциите. Това обясни Темз Арабаджиева, писател и блогър в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й книгоиздаването в България е сектор, който се разива доста бързо.

"Не е задължително книгата да е писана или да е издадена през 2015г., но е хубаво класиките да се появяват и сега. Доста класики излязоха през тази година. От много издателства се ориентираха към старото изпипано качество и бих казала, че наистина може да се посегне и към заглавия от 2016г." - коментира Арабаджиева.

Водещите теми в книгите през 2015г. бяха секс, социализъм и мигрантство, заяви Арабаджиева. Според нея това не е нещо лощо, но й се иска да види нещо по-разчупено.

Харуки Мураками е явление в България, смята блогърката. Според нея той е един доста странен автор, който съчетава японска спокойност, лежерност и меланхоличност с една европейска култура.

Фредерик Бегбеде също е търсен у нас, добави Арабаджиева. 

Разбива се клишето, че младите не четат и не разбират от литература, подчерта Арабаджиева. Тя допълни, че вижда млади хора с електронни четци и книги в градския транспорт.

"Трудно е да се говори за вкусовете на младите, защото са един доста непредвидим пазар. Те си имат ярко изразен стил, който следват. Емил Конрад беше хит сред младите през 2015г." - добави Арабаджиева.