България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Р. Русинов: Да оставим проблемите в ДПС на лидерите й

Велизар Енчев е изпратил две писма, адресирани до Бойко Борисов и Даниел Митов, за да обяснят какво се случва в ДПС

29.12.2015 | 14:08 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Русинов: Да оставим проблемите в ДПС на лидерите й

Вътрешнополитическите проблеми в ДПС да се оставят на техните лидери, а погледът да се обърне към по-важен аспект - възможно е през следващите години да има ново геополитическо пренареждане на района в Близкия Изток. Това коментира политологът Румян Русинов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него най-вероятно ще има нови държави и те не винаги ще бъдат създадени по мирен начин. 

Още по темата

"Това, което със сигурност не трябва да допускаме като държава е наличието на турско малцинство или партия, която защитава интересите на тези хора, да става разменна монета в новата със сигурност предстояща геополитическа игра, както това не се случи при геополитическото пренареждане на Балканите през 90-те години, когато се създаде държавата Косово и при Босненските конфликти. Тогава за щастие огънят не припламна и при нас." - поясни Русинов.

Същевременно независимият депутат Велизар Енчев е изпратил две писма, адресирани до министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов.

"Питам Бойко Борисов защо до този момент няма официално съобщение на правителствения пресцентър, защо не от него лично или от външния министър за това, което се случва от 23 декември досега. За неговия така наречен телефон разговор, както твърдят избрани медии, на които беше подадена тази информация и за съдържанието на този телефонен разговор. Второ - в това писмо до Бойко Борисов всъщност пиша, че като бивш посланик, аз съм удивен, че той приема да води такъв разговор, който по своята същност е груба намеса в нашите вътрешни работи и е унижение за българската страна в негово лице." - поясни Енчев.

"Въпросът към външния министър, който задавам е защо бездейства от дипломатическа гледна точка от нарушение към две конвенции - Виенската конвенция от 1961г. за дипломатическите отношения, която касае дипломатите и посланиците, в която се забранява изрично намесата на вътрешните работи на държавата домакин и втората конвенция от 1963г. Виенската конвенция за консулските отношения, в която едно към едно е казано, че който и да е генерален консул като Турските генерални консули в Пловдив и в Бургас си позволят дейност несъвместима с техните функции, а те си позволиха тази дейност открито, агитирайки членове на ДПС коя страна да вземат в спора Местан - Доган - незабавно трябва да бъде поискано тяхното отзоваване." - добави Енчев.

Независимият депутат прогнозира, че на 15 януари Бойко Борисов случайно ще се окаже в чужбина, а Даниел Митов ще дойде да отговори, защото по думите му нещата са опрели до кокала и ще каже, че са предприели всички мерки, които не са за изнасяне в пленарна зала.

При всички случаи целият политически елит, а не само ДПС трябва да работи целият този огън да не се прехвърли и при нас, добави политологът.

"Нямаше да говорим за глобални измерения на този конфликт и по-точно за външни политически измерения на този конфликт, ако не беше намеса на турския посланик." - смята Енчев.

На 26 декември Лютви Местан пристигна заедно с посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче и турския консул в Пловдив в Могиляне, където българските турци отбелязват годишнина от събитията през 1984г. С тях беше и областния лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.