България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Богоявленски: 2015 беше добра за авиацията

Приходите в сектора са се увеличили с 30%, посочи експертът

28.12.2015 | 10:44 Редактор: Мария Аладжова
Александър Богоявленски: 2015 беше добра за авиацията

Изминалата 2015 година е една от най-добрите за авиационния сектор - както по приходи, така и от гледна точка на сигурността. Такъв обзор направи авиоекспертът Александър Богоявленски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 28 декември с Йоанна Николова и Симеон Белев. По думите му въпреки двете тежки катастрофи през годината, приходите в сектора са се увеличили с 20-30%, благодарение най-вече на спада в цените на горивата. 

Още по темата

Опаността от терористични нападения обаче тепърва ще е фактор на промени в дневния ред на авиокомпаниите, посочи той, коментирайки полицейската операция заради изоставен ван с багаж на Терминал 1 на 1 декември 2015:

"Това, което се случи в София само очертава посоката, в която ще гледаме занапред. Терористичната заплаха е много сериозна не само в Европа, а в целия свят. За съжаление ситуацията се обостря вместо да се подобрява. Прякото отражение върху пътниците ще бъде по-скоро негативно."

Избягването на украинското въздушно пространство е довело до увеличение на трафика над България с 30%. Авиокомпаниите спряха да летят над Украйна след свалянето на пътническия самолет на Malaysia Airlines MH17 през 2014.

Що се касае до полемиката за това какви самолети трябва да бъдат използвани за целите на българските ВВС, Богоявленски беше категоричен, че въпросът трябва да бъде разгледан не от политическа, а от експертна гледна точка. Три компании са отправили предложения към българските власти през последните 15 години. Сред тях са Saab, Lockheed Martin и Eurofighter. 

Богоявленски изрази мнение, че най-добрият вариант за българската авиация са предлаганите от Saab бойни самолети Gripen. Това е самолет, който ще дойде на добра цена, с много добра програма за сътрудничество на междудържавно ниво, т.е. с гаранции за сериозни инвестиции в българската икономика, заключи той.

Александър Богоявленски е автор и водещ на специализираното предаване за авиация и авиоиндустрия на телевизия Bulgaria ON AIR "Авиошоу".

Кои ще бъдат водещите компании през следващата година и какво да очакват пътниците, чуйте в следващото видео: