fallback

Ситуацията в ДПС ще бъде овладяна: Близнашки

Проф. Георги Близнашки в Сутрешния блок на 28 декември

28.12.2015 | 10:17

Проф. Георги Близнашки за ефекта от промените в ръководството на ДПС върху политическата среда в България в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR на 28 декември с Йоанна Николова и Симеон Белев.

Проф. Близнашки каза, че очаква в ДПС "нещата да бъдат овладени" и че няма да се стигне до разцепление. Според него Местан е допуснал "гаф" с посещението си в турското посолство "да търси закрила".

"Това е абсолютно неприемливо - няма какво да прави български политик в посолството на чужда държава", каза Близнашки.

Снимката бе публикувана от турския посланик в туитър на 22 декември. В туита бе написано, че посланик Гьокче е поздравил Местан за рождения му ден.

Два дни по-късно Лютви Местан бе изключен от ръководството на ДПС и от партията с решение на Централния съвет, който заседава в дома на Доган в Бояна на Бъдни вечер.

 

Проф. Близнашки каза, че за отстраняването на председателя на ДПС Лютви Местан от поста има по-стари причини, но не ги назова:

"Очевидно е, че има натрупвания в предходни периоди. Това събитие едва ли е случайно", каза той и се обоснова с речта на Доган, разпространена от пресцентъра в края на миналата седмица /произнесена на 17 декември/.

Според него "тя дава основание да се мисли, че там са се натрупвали продължително отделни неприятни моменти, довели до острата му критика срещу действащия лидер Лютви Местан".

Речта според него поставя въпроса за съдбата на ДПС и на България, "поставя началото на дебат" за висшите национални интереси на страна като България, но не била свързана с отношенията между Русия и Турция.

За проф. Близнашки би било "груба грешка" да се поставя речта на Доган в контекста на отношенията Русия-Турция. Според Близнашки в нея Доган говори "за висшите интереси на България".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Още по темата

Бившият председател на ДПС Лютви Местан каза, че не е съгласен с изключването му от управлението и партията.

На 24 декември той бе заменен от председателския пост временно от председателски съвет, включващ зам.-председателят Рушен Риза, организационният секретар Мустафа Карадайъ и депутатът Четин Казак. Тримата присъстваха на честванията на годишнината от началото на т-нар. възродителен процес на Тюркян чешма.

Малко преди това там дойде и Местан, придружен от вече независимите депутати Айдоан Али, Шабанали Ахмед Дурмуш и Хюсеин Хафъзов, които остават в НС, но излизат от ПГ на ДПС.

 

Бившият служебен премиер проф. Близнашки каза още в студиото, че е станал съветник на ДПС по конституционната реформа по покана на Четин Казак и че в момента вече не е съветник.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback