fallback

Конфликтът в ДПС е свързан с отношенията Москва-Анкара: Октай

Осман Октай в Сутрешния блок на 25 декември

25.12.2015 | 10:06

Осман Октай за единството в ДПС и бъдещето на партията в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 25 декември 2015 с Йоанна Николова и Симеон Белев.

Още по темата

Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай каза, че смените в ръководството на ДПС са свързани с конфликта Москва-Анкара след свалянето на руския Су-24 над сирийската граница. Той оцени като „много остри“ изказванията на Доган и Путин срещу НАТО.

Според него конфликът Местан-Доган не е междуличностен и междупартиен проблем.

„Ако Доган имаше нещо против позициите и сближаването на Местан с Ердоган, той имаше време, периоди, когато аз много остро реагирах, че е намеса в нашия изборен процес. Доган мълчеше цяла година“, каза Октай.

Той каза, че е убеден, че декларацията, която бившият председател на ДПС Лютви Местан прочете в парламента на 25 ноември по повод сваления руски изтребител от турските ВВС над границата със Сирия е била съгласувана и с Доган, и с цялото ръководство на ДПС.

„Местан не е човек, който ще подходи еднолично“, каза Октай.

Според Октай в речта си Доган използва същите „опорни точки“ за НАТО и ЕС като тези, използвани от руския президент Владимир Путин в пресконференцията му от 17 декември 2015.

Според Октай след прочетената декларация в парламента от Лютви Местан, се е появил „натиск от Москва чрез аналитичния център на Библиотекарския институт“.

„Познавам офицерите от Държавна сигурност, които притискат и дават анализи, които трябва да се реализират чрез Сараите“, каза Октай.

Като доказателство той сравни изказването на Путин и речта на Доган за разпада на ЕС.

 

Още по темата

Програмна реч ли е изказването на Доган?

„Аз не приемам такива анализи, това са по-скоро проруски мотиви, разположени в нашето пространство, затова се харесват от голяма част от хората. Когато се говори против Турция, всички са против Турция, но когато се говори против Русия и Путин, има голяма част от нашето общество, русофили, които не разделят управлението на Путин от емоциите към руския народ“, каза Октай.

Той попита защо с месец закъснение реагира Доган, а не веднага? Защо е беше прибързано изключването на Доган?

„Отровиха празника на България“, каза Октай.

Още по темата

„За пореден път след възродителния процес турците в България стават заложници на геополитика и геостратегически намерения на двама диктатори – единият Ердоган, другият – Путин. Както образованите турци не простиха на Лютви Местан и ръководството на местните избори за сближаването с Ердоган, няма да простят и на Доган за това флиртуване с Путин“, каза Октай.

 

До 2001 Осман Октай беше зам.-председател на ДПС и председател на предизборния щаб. Според него с Местан се е случило това, което е станало със самия него на 16 октомври 2001. Тогава Осман Октай осъди Доган за 1 лв за клевета.

Гледайте цялото интервю:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback