България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Керемедчиев: Великобритания иска нещо от България като член на ЕС

Великобритания иска да бъде подкрепена за едно особено членство на страната в ЕС, поясни експертът

04.12.2015 | 10:46 Редактор: Ирина Георгиева
М. Керемедчиев: Великобритания иска нещо от България като член на ЕС

За първи път Великобритания иска нещо от България като член на ЕС - да бъде подкрепенa за едно по-особено членство в ЕС. Това обясни бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му британците винаги са се чувствали като особени членове на ЕС и заради това искат промяна в Съюза, която не е задължително нещо лошо. 

Още по темата

"Отношенията между България и Великобритания винаги са били сложни, предвид двете Световни войни по време, на които са били на две различни страни. Това е второто посещение на британски премиер у нас - преди 16 години Тони Блеър е направил подобно посещение. Това е първото посещение на британски премиер, след влизането на България в ЕС. Това според мен е основната причина Дейвид Камерън да е у нас. Интересно е, че Великобритания за първи път иска нещо от България като член на ЕС." - поясни Керемедчиев.

Британците не искат да бъдат в еврозоната, но искат британският паунд да бъде равна валута на еврото, добави експертът. По думите му те искат за Великобритания да действатпо-особени правила  в ЕС.

"Преговорите ще бъдат трудни. За да дойде Камерън в България, той вижда и поставя цели, къде би имал по-трудни преговори. Затова лично идва да ги води. България за първи път като член на ЕС и на НАТО може да бъде изслушана какво й е мнението от Великобритания. Българският глас е важен за Великобритания." - каза Керемедчиев.

Британският премиер е притеснен от референдума за ЕС през 2017г., смята Керемедчиев.

"Референдумът може да се окаже и капан за политиците, които го предлагат. Дейвид Камерън е притеснен и предприема тези совалки, защото ако не успее да договори промени в правилата на ЕС и по този начин да успокои британците, че и "британското ще остане британско, а европейското ще остане отново британско", той ще изгуби гласове и през 2017г. Великобритания може да излезе от ЕС." - уточни Керемедчиев.

Не е ясно какво ще изгуби България, ако Великобритания излезе от ЕС, посочи експертът. Той прогнозира икономически щети и в двете посоки, но добави, че "нито Британия е един от най-големите инвеститори в България, нито един от най-големите търговски партньори."

Още по темата

Охрана на българо-турската границата

Великобритания е откъсната от реалността какво се случва на българо-турската граница, заяви Керемедчиев. Според него понеже нещата у нас са относително спокойни в сравнение с Гърция, Македония и Италия, означава все пак, че се предприемат някакви мерки. Можем да привлечем внимание и ЕС да ни помогне чрез Великобритания в укрепване на границите ни, коментира експертът.

"Финансовата подкрепа би дошла от европейски фондове. Очаквам да има такава. Смятам, че при посещението на Камерън на граничните пунктове сам да изяви желание да изпрати британски експерти по сигурността и гранични служители, които да подпомогнат нашите. Тук е моментът, в който България може да постави искания, които Великобритания да пренесе на ниво ЕС." - заяви Керемдчиев.

Посещението на Камерън на граничния пункт ще предизвика дебат да се пресече този нелегален трафик, смята Керемедчиев.

Още по темата

Споразумение ЕС-Турция

Няма пълен консенсус за споразумението ЕС-Турция, посочи експертът. Той даде за пример несъгласието на България за пълното облекчаване на визовия режим. Не е ясно как ще дойдат и тези 3 млрд. евро, добави Керемдчиев.

"Турция в момента след свалянето на руския бомбардировач и след обтегнатите взаимоотношения с Русия, панически започна да търси все по-близки и топли контакти с ЕС и с НАТО. Така че Турция държи козовете, за да спре, ограничи, пренасочи тази бежанска вълна. Диалогът на ЕС с Турция е свързан със стъпки за ограничаване на бежанския поток и България ще бъде една от първите държави, които ще усети това облекчение." - поясни Керемедчиев.

В европейския бюджет има ресурс за отделянето на тези 3 млрд. евро за Турция за справяне с бежанския поток, смята експертът. Той обаче не знае дали тези пари ще стигнат.

Още по темата

Българите във Великобритания

В момента, в който отпадна ограничението за работа на българи и румънци, имаше определени настроения във Великобритания, посочи Керемдчиев. По думите му трябва да се постави въпросът и за административните ограничения за български и румънски студенти.

"Трябва да се премахне сянката на съмнение, че ще потопим Великобритания с евтина работна ръка. Това не се случи и след премахването на ограниченията. Така че този въпрос трябва да бъде повдигнат." - подчерта Керемедчиев.

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма