България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съдия Румен Ненков: Проверката по случая Яневагейт няма да реши проблемите в съдебната система

Ненков призова за "превъзпитаване" на съдиите

02.12.2015 | 11:42 Редактор: Мария Аладжова
Съдия Румен Ненков: Проверката по случая Яневагейт няма да реши проблемите в съдебната система

Проверката на автентичността на разговорите между Янева и Ченалова няма да реши казуса „Яневагейт”. Това каза съдия Румен Ненков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

През последните дни все повече се заговори за преднамереност около скандала в съдебната власт. Ненков също подкрепи тезата, че разговорите са били разпространени с цел отвличане на общественото внимание от готвените изменения в конституцията. 

По негови думи един от най-големите проблеми около законопроекта е липсата на политическо единство по отношение на това как ще започне и продължи съдебната реформа. Страната ни не отговаря на европейския стандарт за избиране на съдиите във Висшия съдебен съвет. Ненков обясни, че при състав от 25 съдии едва шест от тях са избрани от представители на съдебната власт. 

Съдия Ненков изрази убеждение, че политическите партии използват властта си за оказване на влияние върху съдебната власт, което пряко се отразява на качеството ѝ. Той призова за повече морал в системата:

„Съдиите трябва да се борят за това тяхното кариерно израстване да зависи от работата им в съдебната зала, от начина по който решават делата си и от собствения си морал, а не от политически ходатайства. За съжаление това не става”, заяви Ненков. 

Говорителят на Съюза на съдиите Иван Георгиев също се включи по темата. Той заяви, че съюзът също е поискал проверка на достоверността на изказванията в записите. Такава проверка беше назначена от главния прокурор на страната Сотир Цацаров

Георгиев напомни, че Венецианската комисия също беше ангажирана с процеса за промяната в конституцията. Комисията също е подкрепила принципа за избирателната квота на съдиите във ВСС. До този момент обаче нито становището на Венецианската комисия, нито докладите на ЕС са имали ефект върху законопроекта. 

Целия разговор чуйте в следващото видео: