fallback

Г. Симеонов: Българското разузнаване се справя със задачите си

Нямаме ефективно охранявана граница, независимо какво се говори, смята Симеонов

23.11.2015 | 10:36 Автор: Ирина Георгиева

Българското разузнаване, независимо от перипетиите, които мина през последните години, се справя със задачите си, събира необходимата информация и захранва основните потребители - МС, НС и президентът. Това обясни председателят на УС на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Изглежда, че всички разузнавателни служби в Европа отчитат добра дейност. Проблемът е в решенията, както и че в сегашните правителства и държавните ръководители са в дълг на обществото си." - поясни Симеонов.

Разузнаването е един инструмент, който събира информация и подготвя необходимата база за взимане на конкретни решения от изпълнителната власт, уточни Симеонов.

"Няма по-добър канал за извеждане на агентура в чужда държава от изселничеството или бежанската вълна. Няма нищо ново, но е нужно да се взимат конкретни мерки и решения. Нещо, което европейските лидери не правят." - коментира експертът.

Френските служби и полиция, наброявайки 10 000 души водят на отчет 11 000 потенциални терористи, посочи Симеонов. Според него мерките, които сега ще се приемат са постфактум и "нещата трябва да се решат на територията на страните, износителки на бежанци".

Европа е на кръстопът, коментира Симеонов. По думите му или ще се задълбочи и ще продължи интеграцията включително и в сферата на сигурността и специалните служби, или ще започне да се изграждат нови граници.

"Държавата трябва да осигури нормални условия за ефективна разузнавателна и контраразузнавателна дейност. Това означава да се задейства цялата машина - нямаме ефективно охранявана граница, независимо какво се говори. Ловните дружинки са спрели, защото ги е страх да не ударят бежанец. След като няма общоевропейско решение или то се забавя, ние трябва да си вземем собствените решения - тоест да се затвори границата с Турция, за да се контролира достъпът." - посочи Симеонов. 

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback