fallback

Н. Стойнев: Развитието на София като зелен град е основополагащо за проектите на СОС

До края на 2015г. започва стратегическият проект за развитието на третия метродиаметър, съобщи Стойнев

23.11.2015 | 10:04 Автор: Ирина Георгиева

Визията на кмета Йорданка Фандъкова за развитието на София като зелен град е основополагащият принцип и всички проекти на Столичният общински съвет (СОС) се съобразяват с него. Това обясни заместник-председателят на СОС Николай Стойнев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той уточни, че "зелен град" не означава само паркове и градини, а и енергийна ефективност, пестене на средства и енергия, по-добър транспорт.

До края на 2015г. започва стратегическият проект за развитието на третия метродиаметър, съобщи Стойнев. По думите му предстои да се свържат районите Подуяне и Овча Купел.

През последните години дружествата успяха да се стабилизират финансово и да натрупат достатъчно ресурс, така че да инвестират, поясни Стойнев. Той посочи пазарните площадки и пазарите Димитър Петков, Женският пазар, Красно село и Ситняково, които са пример затова как едно общинско дружество може да работи в интерес на гражданите: инвестиция в общинската собственост и подобряването на услугите за гражданите.

"За първи път от 40 години се изгражда парк в София - в парк "Възраждане" до Руски паметник. Продължава подмяната на автобусите в градския модел." - добави Стойнев.

"Градът трябва да стане много по-чист. Това може да стане с мерки срещу тези, които го замърсяват - производства, трафик и неефективни сгради. Трябва да се работи за една цялостна екосистема, в която да не се включва само природата, а отношението на хората и потреблението им в града." -  това мнение изрази Иван Велков, представител на Група "Пет" и заместник-председателят на СОС.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback