fallback

В. Величков: България не трябва да изглежда слаба и трябва да си оправи правосъдието

Тези хора, които не стрелят с думи, а с куршуми - те се целят в слабите точки, поясни Величков

19.11.2015 | 12:26 Автор: Ирина Георгиева

Французите вярват и се възстановяват. Това коментира председателят на "Правосъдие за всеки" и адвокат Велислав Величков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му, когато хората вярват в битието си, те намират начин да преодолеят и най-голямата си трагедия. Франция, а и Европа ще се справят - защото вярват, сигурен е Величков.

"Приятелската среща между Англия и Франция. Знаете обаче какво се случи на Stade de France, когато се играеше приятелският мач с Германия. Тези хора надживяха шока и трагедията. Отидоха и изиграха един прекрасен мач, който се превърна в един истински празник на толерантността и на вярата в това, че някой не може да им отнеме свободата на хората в Европа." - обясни Величков.

Много е жалко, когато една държава чака да бъде оправена от друга - без значение дали е малка, голяма или от ЕС, подчерта Величков. Според него проблемът е, че те разпознават като "липса на държава в собствената си държава".

"Когато липсва държавата, това е опасно за националната сигурност, защото тези хора, които не стрелят с думи, а с куршуми - те се целят в слабите точки. България не трябва да изглежда остров на нестабилност или слаба точка, но в една държава, където правосъдието не работи - нищо не работи." - поясни Величков.

Правосъдието в България

Председателят на "Правосъдие за всеки" припомни гостуването на евродепутата и бивш правосъден министър на Румъния Моника Маковей у нас и думите й: "изчистете правосъдието, а то ще изчисти всичко останало. Когато има престъпление, а няма наказание много хора се изкушават да правят престъпления и съответно хората, които спазват закона са смятани за балъци."

Извънзаконовият начин на живот започна да става норма, особено в средите на висшата политическа класа, а и не само - част на висшия елит у нас, смята Величков. По думите му вижда се системен проблем и въпросът е дали политиците искат да го отстранят.

"За съжаление всичко това, което се случи и с внасянето на конституционния проект и с неговото бламиране. Говореше се за историческо компромис. Отпаднаха много съществени неща от първоначалния проект. Намаляването на мандата на ВСС. Сега се говори за нови договорки. Броят се някакви нови гласове, нови хора и партии влизат в мнозинства, а после излизат. Не се говори за проблемите, а за процедурата. Не се говори за правосъдие, а за сделка." - коментира Величков.

Според адвоката заради това не могат да се направят нещата и от "Правосъдие за всеки" са инициирали национална инициатива от 6 септември в Пловдив, а информационни кампании се провеждат в шест града.

"Събираме подписи и ще ги внесем в Парламента. Шест от идеите ни чрез народни представители бяха внесени на второ четене в Парламента на вниманието на Конституционната комисия." - поясни Величков.

Чуйте в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback