fallback

България не е застрашена от терористични атаки

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ген. Иван Бояджиев

19.11.2015 | 11:11 Автор: Мария Аладжова

Нови терористични атаки се очакват в бъдеще, бяха категорични гостите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доц. Румен Кънчев и ген. Иван Бояджиев. И двамата са на мнение, че службите за сигурност във Франция са пропуснали момента на подготовката на атентатите. Това по думите на доц. Кънчев не е случайно - според него става въпрос за дълго и много добре подготвяна операция, която е само част от дългосрочната стратегия на радикалната групировка:

През последните години във Франция бяха направени страхотни усилия, за да се подкрепи разузнавателната общност. Лятото беше вкаран закон, според който разузнавателните служби могат да подслушват електронни комуникации по всяко време без заповед на прокурор. 2680 щата за офицери бяха предадени към службите за разузнаване, контраразузнаване. бяха за кибер специалисти и арабисти - 2780 щата. Въпреки това виждаме как френската сигурност беше пробита - това означсва, че тези, които са дйествали не са глупави. Те изпозлват много по-висока техника. Координацията натези 6-7 групи, за да се извърши трябва да има високо технологични ниво“, заяви доц. Кънчев.

Срещу какво обаче се бори "Ислямска държава"? Според доц. Кънчев това, на което сме свидетели, е абсолютен феномен на световната политическа сцена. Той посочи, че в случая става въпрос за различия в ценностните системи между Запада и Изтока. По думите на Кънчев ценностите, проповядвани от ИДИЛ са радикално противоположни и отричащи европейската култура и начин на живот. "Ако това е така, ние трябва да очакваме сериозно продължние на това, което се случи в Париж. Това е атака срещу западната цивилизация", допълни той.

В разговора се включи и ген. Иван Бояджиев, който приветства спецакцията на френските служби в Сен Дени. Той обаче изрази убеждение, че процесът на овладяване на екстремистите е изпуснат и изрази опасения относно сигурността на Европа в бъдеще. Според него европейската общност е била прекалено толерантна.

Много ги хвалят, много ги толерират. Ние бяхме залети от една вълна от хора, които не са на нашето ниво, не са от нашата култура.

Що се касае до сигурността на България, Бояджиев беше категоричен, че страната ни не е застрашена от атаки, подобни на тези във френската столица. 

По този въпрос Румен Кънчев призова за незабавни вътрешни действия. Той изрази убеждение, че България трябва да се обърне към себе си, тъй като по негови думи ЕС и НАТО са бонуси в сферата на сигурността, но не и първоизточник.

Целия разговор чуйте в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback