fallback

К. Паргов: БСП понесе тежка изборна загуба, но въпреки това е оцеля

Оставките не обещават добри времена за БСП и партията се нуждае от реформи, подчерта социологът Живко Георгиев

11.11.2015 | 11:31 Автор: Ирина Георгиева

Социалистите набелязаха две мерки след подаването на оставката на Изпълнителното бюро на БСП пред Националния съвет на партията. Това съобщи председателят в оставка на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му БСП понесе тежка изборна загуба, но въпреки това е оцеля.

"Първата мярка е започване на цикъл от избори в партията, която касае не само София, но и цялата страна - от 1 януари 2016г. с крайна дата 2015г., когато завърши нормално с конгреса на партията и новите ръководни органи на партията ще имат два месеца - два месеца и половина за първото си изпитание - президентските избори през есента 2016г." - коментира мерките Паргов.

Създадена е и работа група, поясни втората мярка Паргов. По думите му тя ще бъде одобрена в началото на годината, както ще бъде представен и новият състав на Изпълнителното бюро.

Работна група, която да подпомогне отчетно-изборния цикъл

Работната група има две цели, съобщи Паргов. По думите му тя трябва да подпомогне реформата в БСП и да направи отчет на изборния цикъл.

"Най-важното по същество, което се мисли е реформата в БСП - нов организационно -функционален модел на партията, защото видимо от местните избори 2015г. има два основни извода за БСП. Първият звучи някак си положително въпреки всичко това, което се случи на левицата от предателите вътре и отвън. Въпреки целия този натиск и затрудненията, които имаме: БСП оцеля. Това е новината, тъй като беше предвидена да бъде смачкана, да бъде поставена в ъгъла на колене, но това не се случи." - коментира Паргов.

БСП не може да работи повече така, защото видимо бърка някъде, добави Паргов.

"Видно е, че не успяхме да убедим избирателите ни в левите политики, които предлагаме. Не успяхме да разчупим черупката на страха в избирателите. Това, което се случи на тези избори не е оправдание за нас, че не успяхме, а показва, че някъде бъркаме и сме слаби. Тежка изборна загуба, но по-важното е как да излезем от тази ситуация." - обясни Паргов.

Местни избори 2015г. и резултатът на БСП

БСП понесе поредната тежка загуба, която очертава негативна тенденция за партията, коментира социологът Живко Георгиев в Сутрешния блок. По думите му чудеса трудно стават и тази тенденция трябва да се обърне, за да не престанем да говорим за БСП.

Социологът очаква и други оставки на БСП, защото в някои области на страната партията имаше отчайващи провали.

"Михаил Миков, който е председател от много кратък период не трябва да поеме сам отговорността. БСП ще си плаща цената, а и сега я плати на една епоха, която можем да наречем епохата "Станишев", когато беше лишена от организационен, морален, финансов ресурс." - смята Георгиев.

Оставките не обещават добри времена за БСП, подчерта Георгиев. Според него партията трябва да си даде сметка, че се нуждае от радикална реформа "в хардуера си и в софтуера си в света на ценностите и идеите". 

"Нуждае се от вторично влизане в реалността. Не беше в час в новите политически реалности." - добави Георгиев.

БСП трябва да скъса с двойнствеността, подчерта Паргов от своя страна.

огато се съберем да обсъждаме програми и платформи много лесно работим с лозунги, но всеки един от нас като излезе навън вижда други реалности. Нашите програми и платформи трябва да придобият по-разбираем и достъпен за избирателите ни език. Второто е люшкането между това дали БСП е социалдемократическа или социалистическа партия." - коментира Паргов.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback