България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Излизането на Великобритания от ЕС ще създаде сериозни проблеми: Н. Карадобрев

Неизгодите на британското правителство идват от прекаления либерализъм на ЕС към мигрантската вълна, смята доц. Русев

11.11.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Излизането на Великобритания от ЕС ще създаде сериозни проблеми: Н. Карадобрев

Излизането на Великобритания от ЕС би създало много сериозни проблеми за всички европейски граждани, които се намират там в това число и за българите. Това обясни програмният директор на RadioBg London Николай Карадобрев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му отдалечаването на страната от ЕС ще се отрази върху всички, защото би поставило гражданите на Европа като такива от трета друга страна.

"Много е възможно да се въведат по-строги рестрикции - разрешителни за работа, визи за престой. Голяма част от българите, които са се устроили тук имат сериозен бизнес, компании, собственици са на магазини, имат недвижима собственост - излизането на страната от ЕС би създало много сериозни проблеми за тях." - смята Карадобрев.

На 10 ноември британският премиер Дейвид Камерън призова за реформа в ЕС в противен случай Лондон ще напусне рамките на Общността. В своя реч политикът заяви, че общите решения в много от случаите вредят на отделните страни. Според него Брюксел действа авторитарно. Предложенията на Камерън включват гаранции за защита на суверенитета на националните правителства и ограничаване на социалните помощи за имигранти. Той признава, че предложената от него реформа на Европа е "голяма задача", но не и неосъществима от страна на лидерите на ЕС. Преди ден британският премиер предупреди, че икономиката на Великобритания и националната сигурност на страната са пряко свързани с референдума за членство в ЕС.

 

 

Изказването на Дейвид Камерън и речта му не са изненада за никой и сме свидетели на поредната стъпка на премиера към набелязаната цел, смята Карадобрев. Според него думите му са насочени към британските гласоподаватели и имат много голяма тежест към този момент на фона на мигрантската криза под знака, на която минава цялата 2015г.

"Ако голяма част от британците бяха "за" оставането на ЕС през пролетта, то сега много от тях започват да се вслушват в гласовете, които са против членството." - поясни Карадобрев.

Неизгодите на британското правителство идват от прекаления либерализъм на ЕС към мигрантската вълна, допълни от своя страна доц. Марин Русев, експерт по международни отношения.

"Постколониалния мигрантски натиск във Великобритания е съществен фактор за поведението на страната. Не е тайна, че има 100 хил. градове във Великобритания, в които преобладаващата религия на населението е мюсюлманска." - обясни доц Русев.

Великобритания никога не е била стожерът на ЕС, добави доц. Русев. По думите му не трябва да се забравя, че именно тя първа оглавява анти-идеята за ЕС във времената, когато само 6 държави (Франция, Германия, Бенелюкс и Италия) бяха основателите на европейската идея.

"В това няма нищо чудно и може би след като времето показа, че идеята "ЕС" е добре работеща - това се оказа примамливо и Великобритания се присъедини." - обясни доц. Русев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: