България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестите: сигурност и комуникация

Тодор Воденов, синдикат Отбрана, КТ Подкрепа и ген. Кирил Войнов, съюз на бившите служители на МВР

05.11.2015 | 10:00
Протестите: сигурност и комуникация

Тодор Воденов, председател на синдикат Отбрана към КТ Подкрепа и ген. Кирил Войнов, съюз на бившите служители на МВР коментират протестите на служителите от сектор Сигурност в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR Сутрешен блок с Йоанна Николова и Симеон Белев на 5 ноември 2015.

 

Още по темата

Реформата

Няма официална информация за протести в армията, защото са незаконни, каза Тодор Воденов. На срещата преди два дни с синдиката министърът на отбраната е предложил "да му се даде малко време", за да реагира официално ведомството по предложените промени за проекта за промени в бюджета. Съветът по отбрана вчера се е заминавал само с проблемите в отбраната след приемането на бюджет 2016.

 

Реформата е необходима, каза ген. Кирил Войнов, съюз на бившите служители на МВР в Сутрешния блок.

Ген. Войнов каза, че недоволството е било предизвикано от това, че служителите не са били изслушвани от началниците си Това е предизвикало напусканията, които сравни със ситуацията през 1999, когато за месеци от системата излязоха 1000 пожарникари.

"Реформата, която започва е болезнена и трябваше да стане много отдавна", каза ген. Войнов. "Няма комуникация" между професионалните ръководства на националните служби и хората долу".

 

Комуникацията

В армията има комуникация между представителите на синдиката и МО, макар и "понякога да сме на различни позиции, защитавани с различни средства", каза Тодор Воденов. На 16 ноември ще се срещнат отново на отраслов съвет за социално сътрудничество, на който ще се обсъжда предложените съкращения в бюджета, каза той.

 

Наказание за незаконните протести

Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че ще има наказания за протестиралите незаконно полицаи.  Ген. Войнов също не подкрепя протестите.

"Не може да се затварят улици.. Има начини да се изразяват позиции: това и диалогът", каза Войнов.

Според него сега потърпевши са гражданите и ситуацията е "непристойна" за полицаите.

"Ние не сме Америка.  И аз искам да получавам пенсията на сержанта в Гърция, обикновеният пожарникар. Но получавам това, което е в България", каза ген. Войнов.

 

Шест синдиката в МВР

Отговорни за диалога са страните, участващи в него. Синдикатите може да са 15-20, но от другата страна има представители на държавната администрация. В тристранния диалог отсъства държавата, каза Тодор Воденов. Според синдикалиста медиите, "четвъртата власт", са помогнали да се осъществи диалогът.

"Оказа се, че ако държавната администрация, в лицето на министър-председателя, защото той е отговорен за това решение на МС, там е неговият подпис и трябва да си носи отговорността. Той трябва да застане и каже: сбъркахме".

 

Недоволството срещу бюджет 2016

Системата от мотиви за постъпване на работа ще бъде нарушена и на това се дължат протестите в отбраната, каза Тодор Воденов.

"Системата е свързана с материалното обезпечаване, но и с професионалното развитие на който и да е наш колега, който идва на работа и би желал да защитава страната".

 

Според Воденов с приетите от правителството промени в системата ще останат "по-възрастните и по-ниско квалифицирани" хора, а младите хора "ще изчезнат".

Предложените орязани социални придобивки при капитаните ще въведат различни основни трудови възнаграждения за службата си.

"Това ще бъде запечатано със закон. Това е некоректно, защото тези хора полагат еднакъв труд, еднакво са квалифицирани, еднакво отговорни. Не е нормално по закон да им се плаща по различен начин".

Синдикалистът каза, че не подкрепя "хората в канцелариите" да са в първа категория труд, а трета "независимо дали носят униформа или не".

Военните не е трябвало да излизат на 4 ноември в Пловдив на протест, смята Воденов.

Целият разговор чуйте във видеото.