fallback

Greenpeace алармира за съдържане на пестициди в ябълки в ЕС

В 80% от над 100 проби в индустриални производства показали съдържание на пестицид

23.10.2015 | 13:26 Автор: Мариета Иванова

Greenpeace алармира за съдържание на пестициди в ябълки. При над 100 направени проби на индустриално произведени ябълки в 11 държави в Европа 80% показали съдържание на поне 1 вид активно вещество на пестицид. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Меглена Антонова, координатор екологично земеделие в Greenpeace. Тя подчерта още, че при подобни проби в сектора на биопроизвдоството се оказали отрицателни.

Това, по думите на Антонова, „показа сериозни разлики в начините, по които се произвеждат ябълките в индустриалното производство и в биопроизводството“.

Тя подчерта, че откритото съдържание на пестициди в ябълките било в рамките на допустимите стойности, определени в наредбите на ЕС и допълни, че това не е задоволително за Greenpeace, тъй като все пак показва съдържание на някакви пестициди.

Влиянието върху околната среда

„Пчелите са индикатор на околната среда, те са най-големият опрашител на околната среда и затова третирането с пестициди за борба с плевелите води до намаляване на популацията на пчелите,“коментира председателят на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов. Той посочи, че  тези продукти се отлагат в някои пчелни продукти, като пчелния прашец, например.

Михайлов сподели, че през 2013 ЕК е наложила мораториум на използването на три пестицида. Той предупреди, че този мораториум изтича в началото на 2016 и допълни, че пчеларите са поискали от правителството България да настоява за удължаване на забраната за използване на химикалите.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback