fallback

Проф. Стоянов: Добро е решението да се спре работата по Ларгото и да се назначи експертна комисия

Хубаво е експертите да погледнат преди приключването на проекта

14.10.2015 | 10:49 Автор: Ирина Георгиева

Спирането на работата по проекта за Ларгото и назначаването на експертна комисия е добро решение. Това обясни проф. Тотко Стоянов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Експертът обясни, че случаят с Ларгото е част от дебата, който протича през последните години за реставрацията на археологически обекти не само в София, но и в страната. Така че е много добре да има дискусия и дебат по тези въпроси, за да не останат съмнения, че нещо не е точно и да не е постфактум, подчерта още проф. Стоянов.

Въпросът според експерта е доколко изпълнението на проекта за Ларгото е протекло в правилната посока. Проф. Стоянов е разбрал от интервю на ръководителя на проекта Марио Иванов, че той също има забележки и неща по изпълнението на проекта за реставрация, които не съвпадат с неговите виждания.

"Всъщност тревогата на гражданите е, че реставрацията натежава в сравнение с оригиналните части на съответните сгради и комплекси, както и води до нарушаването на идеята за експонирането на оригинален паметник." - посочи проф. Стоянов.

Притесненията на инж. Иванов са основателни, смята проф. Стоянов.

"Може би някои хората си представят, че всичко трябва да бъде изградено с оригинални материали, но ако камъните, които са вложени от самия обект, то при тухлите в такива случаи се подхожда с материали, които са изработени със същите стандарти. Тухлите са със стандартни размери - римските тухли са с различни стандарти и този, който е използван при строежа е от това време. Използват се подобни материали, които да отговарят на античните стандарти." - поясни професорът.

По думите му, ако спорът е за баланса - добре е експертите да погледнат преди приключването на проекта. Идеята за реставрация на оригинални паметници е да се запази изискването на закона, както и международната практика да се търси автентичност.

Чуйте още в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback