България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ст. Стойков: Нужен е невероятен дух, за да си параолимпиец

За съжаление, параолимпийците наистина стоят в сянка, но причината не е в тях, допълни Росица Стойкова

12.10.2015 | 12:57 Редактор:
Ст. Стойков: Нужен е невероятен дух, за да си параолимпиец
Ст. Стойков: Нужен е невероятен дух, за да си параолимпиец

Нужен е невероятен дух, за да си параолимпиец и да имаш желание за равенство с всички около теб. Това коментира преподавателят по лека атлетика в НСА проф. Стефан Стойков и Росица Стойкова, редактор на "Спорт за хора с увреждания".

"Ролята ни е да подготвим този човек и да го мотивираме. Когато обществото те приеме, както трябва и те асоциира по-лесно - това ги мотивира повече." - обясни проф. Стойков.

Проф. Стойков коментира, че преди две - три десетилетия ситуацията е била съвсем друга и тази тенденция я нямаше у нас, докато по думите му по цял свят вече около 50 години параолимпийците набират скорост и се проявяват.

Живота на всички хора с увреждания у нас е труден, добави Росица Стойкова.

"Една от основната причина е недостъпната среда. Повечето от тях стоят затворени в къщи и тези от тях, които успяват да се занимават със спорт и отиват на световно ниво са изключителни хора." - обясни Стойкова.

За съжаление, параолимпийците наистина стоят в сянка, но причината не е в тях, коментира Стойкова.

"Например в началото на октомври се проведе маратона на София и там участие взе един отбор по крикет на маса, който е за деца със специални нужди. Те освен, че направиха демонстрация по крикет на маса преди маратона, те тичаха с едно дете с церебрална парализа, което участва като тича с четири души с една специална количка." - заяви Стойкова.

Чуйте: