България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Топузов: Енергийната борса е инструмент за по-добре работеща либерализация

Либерализацията на енергийния пазар може да се случи и без да функционира енергийната борса, но това няма да е добре

01.10.2015 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
В. Топузов: Енергийната борса е инструмент за по-добре работеща либерализация

Либерализацията на енергийния пазар може да се случи и без да функционира енергийната борса, но това няма да е добре и няма да е оптималният вариант. Зад тази теза се обединиха енергийните експерти Еленко Божков и Венцислав Топузов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите на Топузов борсата е инструмент за по-добре работеща либерализация, за по-ликвиден и по-добре работещ пазар.

"Енергийната борса е мястото, на което търговците, които продават на крайните клиенти закупуват енергия. Тоест те продават на крайните клиенти електроенергия и осигуряват доставката като си купуват от борсата. Тоест това е едната част на пазара - закупуването. Другата е търговци продават на клиенти не е либерализирана и има доста работа да се свърши" - поясни Венцислав Топузов, който е и  управител на портала energienpazar.bg.

Според Еленко Божков има три проблема, заради които енергийната борса най-вероятно може да не успее да стартира на 8 декември, а именно - няма достатъчно регулация, правила и организация, заради технически проблеми, свързани с платформата, както и заради много документи.

За момента няма много начини как да се намали добавката "задължение към обществото", смята Топузов. Според него възможно е да има смъкване на стойността на тази такса, въпреки че именно тя компенсира до някаква степен задълженията на НЕК.

"Освен с тези минимални суми от намаляването на изкупуването на електрическа енергия от високоефективно производство няма как другояче да бъде намалена такса задължение към обществото, особено след като не се пипат и задълженията към американските централи." - посочи Топузов.

"Ако КЕВР намали цената задължение към обществото има шанс бизнесът да плаща по-малко, но тогава трябва да се случи нещо друго и тези пари трябва да дойдат от някъде. В момента има едно крос субсидиране - бизнесът плаща по-високи цени, за да може битът да плаща по-ниски. Реално, ако се намали на бизнеса трябва парите да дойдат от данъци или да се вдигне цената на бита." - коментира още Топузов.

Според енергийните експерти единственият начин да се търси сваляне на цените за дългосрочен период е да се върви към пълна либерализация и този процес да се ръководи интеграция с регионалните пазари.

Чуйте: