fallback

Минчо Коралски: 10% от хората с увреждания у нас са трудоспособни

Голяма част от заетите хора с увреждания на пазара на труда са по недостатъчно ефективни програми и мерки, коментира Иван Николов от Центъра за психологически изследвания

24.09.2015 | 11:50 Автор: Мариета Иванова

10% от хората с увреждания у нас са трудоспособни, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на  Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той допълни, че вече работи изградената информационна система, която съдържа данни за броя на хората с увреждания у нас. Коралски подчерта, че по-важен от това колко са хората с увеждания е въпросът за това как се решават проблемите.

„Много е интересна интерпретацията на цифрите,  но именно те дават информацията, за интегрираните подходи на различните институции,“ коментира от своя страна Иван Николов от Центъра за психологически изследвания. Той допълни, че една голяма част от хората в трудоспособна възраст и нас са заети по мерки и програми, които не са достатъчно ефективни.

По думите на Коралски специалните програми са един от начините за справяне с проблемите.  Остава ключов проблемът за достъпността на средата за хора с увреждания. Той подчерта, че въпреки законово утвърденият универсален дизайн, общините и Министерството на регионалното развитие продължават да приемат сгради, които не са достъпни за хора с увреждания.

Вторият ключов проблем  по думите му е преодоляването на стигмата сред работодателите и в обществото.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback