България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човешка немърливост и стари клетки - основен риск в зоопарковете

Клетките са на повече от 20 години и не отговарят на изискванията

24.09.2015 | 09:54 Редактор:
Човешка немърливост и стари клетки - основен риск в зоопарковете
Човешка немърливост и стари клетки - основен риск в зоопарковете

Човешка грешка е причината за почти всички бягства на животни от зоопарка. Това заяви пред камерата на България Он Ер директорът на Софийската зоологическа градина д-р Манол Нейков. По думите му най-често животните успяват да избягат заради разсеяните им гледачи.

Още по темата

Всеки работник в зоологическата градина минава през 3-месечно обучение и ежегоден инструктаж за сигурността на животните и посетителите. Важно за гледачите е да бъдат изключително съсредоточени и спокойни в работата си.

„Специално на гледачите, които работят при хищниците, които са най-потенциално опасни и за тях, и за хората, постоянно им повтаряме „Проверки! Проверки! Проверки!“, по 2-3 пъти да провери къде се намира животното. Единственият начин е спокойствие при тях. Работата да бъде спокойна, насочена“, каза д-р Манол Нейков.

Високи заграждения, шипове и телени огради делят опасните хищници от посетителите. Най-често бягствата стават през проходите и тунелите, когато работникът влиза да храни животното. Скоро гледачите в Софийския зоопарк ще имат сухи тренировки и ще си припомнят мерките за сигурност заради избягалата преди няколко дни вълчица в Благоевград. Пълна гаранция обаче няма, посочва директорът.

„Рискът винаги съществува. Няма такъв момент, в който да бъде постигната 100-процентова сигурност в нито един зоопарк в света“, категоричен е той.

Посетителите на зоопарка също трябва да спазват указанията за сигурност. Не бива да дразнят животните и да преминават ограничителните прегради, за да не се стига до инциденти. От няколко дни посетителите на Софийския зоопарк могат да се радват и на двете нови лъвици. Криси и Гиви вече са свикнали с новата обстановка. Те са пристигнали от Дания и са на 4 години. След няколко дни само решетка ще ги дели от мъжкия лъв, за да започне опознаването им. За всички хищни котки се грижат 5-ма гледачи. Клетките им са обширни, но са много стари. Повечето от тях не отговарят на изискванията и трябва да се ремонтират, признават от столичния зоопарк.

Подробности в репортажа на Анита Соколова и оператора Димитър Розов: