fallback

Д. Барбалов: Повишава се събираемостта на данъци и такси от Столична община

Към края на август приходите от данъци и такси са в размер на 369 млн. лева, 20.5 млн. лева повече приходи в сравнение с 2014 г.

17.09.2015 | 11:07 Автор: Ирина Георгиева

Повишава се събираемостта на данъци и такси от Столична община. Това коментира зам.-кметът на финансите в Столична община Дончо Барбалов в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му към края на август приходите от данъци и такси са в размер на 369 млн. лева, което е 65% от годишния ни план.

"В сравнение с миналата година имаме 20 милиона и половина повече приходи, а в рамките на периода 2011г. до края на 2014г. имаме 50 млн. лева повече приходи, които са в резултат на по-добрата събираемост без да повишаваме основни данъци и такси." - добави Барбалов.

Зам.-кметът смята, че повишената събираемост се дължи на подобряването на услугите.

"През последните години направихме всичко възможно да подобрим качеството на услугата. Човек може да заплаща, в който иска от нашите отдели, може да плаща онлайн или клонове на банки - както сметне за удобно. Софиянци възприемат всичко хубаво, което се случва в града, тези инвестиции в инфраструктурата и зелените проекти се възприемат положително в резултат, на което хората са склонни да плащат данъци, защото виждат къде отиват парите им." - обясни Барбалов.

Бюджетът на София е милиард и половина, но в него е значителен дялът от европейското финансиране, обясни зам.-кметът. По думите му това са на практика средствата, с които се финансира ежедневната издръжка на града - почистването, градския транспорт, детските градини.

Барбалов смята, че МФ е избързало с идеята общините да събират 2% данък от доходите ни. Според него обаче много е важно да се разшири приходната база на общините.

"Това е една теза, която аз защитавам последните години, защото ако погледнете нашите приходи са базирани на няколко имотни данъка и са силно зависими от състоянието на имотния пазар. Неслучайно през годините, когато имахме икономическа криза ние имахме и негативната реакция върху нашите приходи на общините, като цяло. Така че трябва да се направи всичко възможно да се позволи на общините да имат достъп и до различни източници на финансиране." - смята зам.-кметът.

"Това, което беше предложено, свързано с данък общ доход е един от начините. Това, което Сдружението на общините поддържа и което е нашата теза е, че трябва да се потърсят начини в рамките на съществуващия данък общ доход част от него да бъде преотстъпван на общините." - добави Барбалов.

Барбалов поздрави София по случай празника на града - 17 септември. Според него градът расте и се развива в положителна посока. Той препоръча на хората от града и гостите му да отидат на откриването на Музея на историята на София в сградата на бившата градска баня, където има над 1000 експоната, които показват богатата история на града.

"София е голям град със сигурност, колко хора живеят тук е въпрос на статистика. По официални данни 1,2 млн. жители има градът. А по неофициални е много трудно да се каже. Градът със сигурност расте и със сигурност се развива в положителна посока." - посочи Барбалов.

Чуйте:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback