fallback

Д-р Абуаси: Родителите на децата-бежанци да се убеждават да ги записват в училище

Повече от 20% от училищата в Сирия са разрушени, посочи Жаклин Цочева от UNICEF

16.09.2015 | 13:00 Автор: Ирина Георгиева

От UNICEF трябва да търсят механизми, с които родителите на децата-бежанци да бъдат убедени да ги запишат на училище, дори и техният престой да бъде кратък у нас. Това коментира директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в Сутрешния блок на България Он Ер.

Повече от 20% от училищата в Сирия са разрушени, а повече от 50 000 учители са напуснали местата си, допълни Жаклин Цочева от UNICEF. По думите й 2 млн. деца не могат да стигнат до училище без да минат огневата линия.

"Децата, които не са ходили на училище, да започнат да ходят, защото училището не е само място, където да се учат, а място, на което ще получат социална и психологическа подкрепа, ще могат да преодолеят травмите, които са получили по време на пътуването, защото всеки от тях е минал през много трудно пътуване по време и на живота си в Сирия под огъня и барикадата там." - коментира Цочева.

Сега Сърбия затваря границата с Унгария, Унгария с Австрия, добави д-р Мохд Абуаси. Според него така България ще бъде последна дестинация за много хора.

поред мен още хиляди ще стигнат до тук, ако се затварят границите и на другите европейски страни. Дори от Гърция ще се насочват към нас, ако знаят, че не се получава в Сърбия и Македония." - посочи д-р Абуаси.

Д-р Абуаси коментира, че е мъчно как се приема смъртта на удавилото се сирийско момче бежанец Айлан Кюрди, по повод сатиричните карикатури на френското списание Charlie Hebdo.

"Това е лицемерието на някои от тези държави. Защо трябваше от снимката на това дете да видим колко хиляди деца страдат в Сирия от тази война. От тази снимка трябваше да разберем, че над 20 000 деца са загинали в Сирия от този война." - посочи д-р Абуаси .

fallback
Още от България сутрин
fallback