България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Гочев: НС да промени питането си за разделянето на ВСС

Изборът на Конституционен съдия от Парламента не трябва да е политически, но винаги има такъв елемент

14.09.2015 | 14:52 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Гочев: НС да промени питането си за разделянето на ВСС

Погледите в момента са насочени към Върховния конституционен съд по две причини - първо предстои да се изберат нови членове на Съда и второ, защото той трябва да вземе решение по отношение на промените в Конституцията, внесени от Парламента. 

Работата на Конституционният съд няма да блокира, ако не бъде попълнена квотата за минимален брой съдии - 7 души, съобщи бившия конституционен съдия Димитър Гочев в Сутрешния блок на България Он Ер. Тази година обаче трябва да се избере негов председател, което налага попълването на КС.

Изборът на Конституционен съдия от Парламента не трябва да е политически, но винаги има такъв елемент, обясни Гочев. По думите му обаче историята показва, че избраниците винаги са специалисти.

Според него разделянето но ВСС няма да доведе до търсения ефект - да реши проблемите на съдебната система. Той определи две големи язви в нея -  нейната неефективност, голямото забавяне на делата "което е много голям цирей", а другото е нейната корумпираност. 

Конституционният съд не може се произнася повторно върху решение, което е взел, заяви Гочев, по повод питането на депутатите дали решението за разделяне на ВСС може да се вземе от обикновено НС.

Според Гочев въпросът трябва да се преформулира, тъй като Конституционният съд вече се е произнесъл за правомощията на Велико и обикновено НС. На 17 септември КС трябва да отсъди дали е допустимо тълкувателно решение за промените в основния закон.

"КС не се пита, той не дава мнение по проектозакон за конституционно съобразност, а на закон." - обясни Гочев. 

Това е системата, която съществува във Франция, където се дава предварително конституционен контрол.

У нас КС се произнася по конституционната съобразност на закони, приети закони и влезли в сила, както и да дава задължително тълкуване на текстове на Конституцията, каза още бившият съдия.

Чуйте: