България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Ноев: Проблемът с бежанците ще стане част от предизборната кампания

Според него бъдещите кметове ще са тези, които в перспектива ще трябва да помагат на бежанците

10.09.2015 | 15:11 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Ноев: Проблемът с бежанците ще стане част от предизборната кампания

Проблемът с бежанците неизбежно ще стане част от дневния ред на предизборната кампания у нас. Това коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него бъдещите кметове ще са тези, които в перспектива ще трябва да помагат на бежанците. Затова трябва избирателите да питат своите кандидати какви са плановете им за действие с бежанците и какви са техните политики, обясни той.

Според експерта трябва да има и обсъждане между работодатели, синдикати и правителството какъв икономически потенциал имат някои от мигрантите. По думите му има много бизнес сфери, в които има нужда от такива хора.

Бойко Ноев коментира и думите на Юнкер, че е нормален стремежът на бежанците родители, които се борят за по-добър живот за децата си и преминават през граници и огради. По думите на Ноев е по-добре сирийците "да хванат пушката" и да защитят земята си от нашественици.

"Ако не помогнем на сирийците да защитят домовете си от тези разбойници, утре нашите момчета ще трябва да отидат да се бият. А това не е честно. Трябва да помогнем на сирийците, които са прогонени, да отстояват своята земя." - допълни той.

Турция носи най-голяма отговорност за "кашата", която стана в Сирия, смята Ноев.

"Ердоган оказа помощ на религиозните движения, които в крайна сметка се превърнаха в ИД. Турция носи своята отговорност, тя пусна духа от бутилката. България е гранична страна и трябва да има едно наум." - каза бившият военен министър.

Бойко Ноев разкритикува и политиката на Германия да обяви колко бежанци може да приеме, защото така се създават проблеми за транзитните държави.

"Германия може да приеме по половин милион на година, но заради тази покана идват 1-2 милиона бежанци. И така хората, които Германия няма да може да приеме, ще отидат в останалите страни от ЕС." - обясни той.

По думите му е важно българите да опазим страната си. 

Чуйте: