България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

А. Иванов: Фондът в енергетиката ще е недостатъчно финансиран

Промените имат за цел НЕК да плати на дружествата с преференции

23.07.2015 | 13:34 Редактор: Анита Соколова
А. Иванов: Фондът в енергетиката ще е недостатъчно финансиран

Сумата от 180 милиона лева, с която Фондът за гарантиране на стабилност в енергетиката ще разполага, за да запълни дисбаланса в системата е крайно недостатъчна. Това коментира пред телевизия България Он Ер енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен форум. Неговото мнение е, че това е твърде скромна сума, ако трябва да се балансира енергийната система и да се премахнат дефицитите. Към момента този фонд ще се пълни само от резерви, отбеляза експертът.

"Идеята за фонда беше той да е буфер между нуждата и необходимостта от въвеждане на стабилизационни мерки в енергетиката и избягване на скокообразно повишаване на цените в сектора."

Още по темата

Според него новите цени на тока от 1 август ще се отразят негативно най-вече на бизнеса, дори и увеличението да е само с 5 процента.

„Тези много мерки, които бяха планирани в посока на намаление на цените – те бяха планирани като отделни мерки. Но те трябва да работят заедно, за да се получи един положителен ефект на системата“, обясни Иванов.

Според Валентин Терзийски, зам.-председател на браншовата камара на енергетиците при БСК, ефектът от всички мерки, които се планират през последните 6 месеца и поправките в Закона за енергетиката водят до невъзможност за инвестиционни планирания на който и да е участник на пазара - топлофикационно дружество или производител на ел. енергия. Това обезсмисля изготвянето на стратегии и бизнес планове.

Той обясни, че всички промени и мерки в момента се правят, за да покрие необходимостта от финансов ресурс, който НЕК да изплати на дружества, работещи със законови преференции - това са двете американски централи, ВЕИ-тата и когенарации. "В момента в ценовия модел е заложено ощетяване от 200 млн. лв. годишно на АЕЦ "Козлодуй", около 40 млн. лв. на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и около 8 - 10 млн. за ТЕЦ "Бобов дол", обясни той.

Тези трима участници на свободния пазар всъщност трябва да покрият необходимата сума, която НЕК да изплати.