fallback

Борислав Белазелков: Разделянето на ВСС е знак, че се върви към промяна

Председателят на Съюза на съдиите е оптимист за реформите

20.07.2015 | 11:57 Автор: Анита Соколова

Председателят на Съюза на съдиите Борислав Белазелков е оптимист, че реформите в съдебната власт ще се случат. - "Аз се надявам, че компромисът няма да има цена. Надявам се да настъпят такива промени, които да направят съдебната система да работи по-добре и да вдъхва по-голямо доверие.

Предложението е едно, но в хода на обсъждането може да стане още по-добро", обясни Белазелков в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Според експерта разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари е стъпката, която ще покаже, че се върви към промяна. Той е съгласен, че ако кадровото израстване се решава от общия пленум, това разделяне ще се обезсмисли. Но по думите му това ще бъде началото и след промените ще могат да се направят различни варианти, които са полезни за обществото.

Белазелков смята, че в момента се проявява разум и има шанс промените да се случат, въпреки че той отбеляза, че "томахавките могат да се заравят и отравят". Той коментира още, че политиците имат нужда да вземат решение, визирайки предстоящите срещи на премиера Бойко Борисов с лидерите на партиите.

"Въпросът е нещата да започнат, а след това и експертите ще могат да се намесят. Ще може да се говори в дълбочина. Докато политиците не постигнат съгласие, няма как да се направят промените", уточни той.

Белазелков коментира и промяна в дейността на прокуратурата и главния прокурор с думите, че тези евентуални промени ще бъдат уредени в Закона за съдебната власт.

"По отношение на прокуратурата посоката трябва да бъде към децентрализация. А по отношение на всички органи на съдебната власт, трябва да се върви към подобряване на отношенията между тях, т.е. да става все по-ясно какво е значението на следствието, на прокуратурата, на съда, за да има справедливо правосъдие", обясни той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback