fallback

Ципрас игра ва банк с изненадващи ходове срещу кредиторите

Гръцкият премиер нямаше друг избор, освен да приеме споразумението

14.07.2015 | 11:13 Автор: Анита Соколова

Реакциите в Гърция са смесени по отношение на приетото споразумение, защото мерките са много тежки, коментира в ефира на България Он Ер главният редактор на "Български новини в чужбина" Иван Петрински. Той обясни, че това ще бъде голяма тежест както върху страната, така и върху бизнеса, върху банките, върху всеки един отделен грък.

"През цялото време правителството играеше ва банк, правеше изненадващи ходове срещу кредиторите, нещата се променяха във всеки един момент", коментира Петрински.

Според него Ципрас е дошъл на власт с "едни чудесни карти", които ако бе изиграл по-добре, щеше да има много по-добър успех. Петрински смята, че от референдума не е имало никакъв смисъл, освен че Ципрас е градил един образ на борец, който се бори срещу "поробителите" - европейските партньори.

Петрински отбеляза, че въпросът на референдума не е бил за излизане от Европейския съюз и еврозоната, а дали да се приеме сегашното споразумение. Той изтъкна, че формулировката е била много витиевата, с цел правителството да може да лавира при всякакъв резултат. По думите му Ципрас не е имал друг избор, освен да приеме споразумението. "Ципрас се опита до последно да изиграе картите си така, че хем да спаси Гърция от фалит, хем да запази харизматичния си образ", коментира той.

По прогноза на главния редактор опозиционните партии в страната ще се възползват от ситуацията. "Опозицията адмирира споразумението и го нарече глътка въздух за Гърция. Другите партии ще се възползват политически от ситуацията. Анализатори дори предвиждат предсрочни избори в южната ни съседка наесен, тъй като СИРИЗА няма ресурса и желанието да направи сама тези реформи, защото това би означавало нейния край", каза Петрински.

Въпреки това, той е категоричен, че СИРИЗА ще има продължи да има подкрепа и на евентуални следващи избори, защото нагласите на гърците са такива. "Партията успява да ги спечели с популизма си и тя ще продължава да има подкрепа, но вече няма да може да решава еднолично съдбата на страната", обясни Петрински.

На въпрос дали ще има затопляне на отношенията между гърци и гермеаци, журналистът коментира, че между двете държави има обремененост още от Втората световна война. Но той отбеляза, че има и много гърци, които говорят немски и са учили в Германия.

За отношенията с Русия той обясни, че е нормално крайно лява партия да търси подкрепа в тази насока и определи руско-гръцките връзки като традиционно добри.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback