fallback

Причината за злощастната екскурзия в Испания - пропуски в договора

Има и празноти в закона, коментираха експерти

10.07.2015 | 14:30 Автор: Радослава Димитрова

Празноти в закона, нелоялна конкуренция и пропуски в сключения договор са причините за злощастната екскурзия на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия в Испания. Вчера родителите протестираха пред софийския офис на туристическата агенция "Гъливер травъл", която изостави група български ученици в Испания.

Георги Рачев и Румен Драганов представиха две гледни точки в Сутрешния блок на България Он Ер. Инцидентът с изоставените в Испания деца е следствие от пропуски в законодателството и некоректни фирми в туристическия бранш, смята Георги Рачев от Българската асоциация на туроператорите. Според него Народното събрание и министерствата на образованието и туризма трябва да отсяват незаконните агенции, още преди те да стъпят на пазара.

"Има хора и фирми, които не би трябвало да бъдат в бранша. Не забравяйте, че тук са заложени доста големи икономически интереси. Над 1 млн. са децата и учениците в България, които ползват някакъв тип ученически услуги. И нещата трябва да бъдат изчистени перфектно по отношение на законодателството", обясни Георги Рачев.

Румен Драганов от Центъра за изследване и анализи на туризма обаче е на друго мнение. Според него проблемът с настаняването на учениците от Националната финансово-стопанска гимназия е резултат от пропуски в договора между туроператора и туристите. Той заяви, че предстои проверка по клаузите на договора и ако клиентът е ощетен, може да получи обезщетение.

"В момента клиентите имат право или техните настойници имат право да се обърнат както към КЗП, така и към съда. Как ще преценят съответно Комисията или съда, ние трябва да разчитаме, че съдът ще си свърши работата", коментира Драганов.

Рачев и Драганов обаче са категорични, че този случай не е прецедент. Туристически фирми без лицензи продължават да оперират на пазара, а децата в Испания са имали късмет, че са придружавани от повече възрастни.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback