България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП: Отвори се пазарът за договорки за шефското място в БНБ

От РБ си позволиха недопустимо извиване на ръце, признаха от ГЕРБ

10.07.2015 | 12:53 Редактор:
БСП: Отвори се пазарът за договорки за шефското място в БНБ
БСП: Отвори се пазарът за договорки за шефското място в БНБ

Пазарът за договорки за избор на управител на БНБ се отвори на заседанието на Комисията по бюджет и финанси вчера. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Търновалийски, член на Комисията по бюджет и финанси, депутат от БСП, след вчерашното представяне на кандидатите.

За поста се борят четирима - номинираният от ГЕРБ Димитър Радев. Той има подкрепата и на Реформаторите, които имат още една кандидатура - на Бисер Манолов. Третата номинация е на издигнатия от АБВ Виктор Йоцов, а четвъртата - на кандидата на Патриотите Григорий Вазов. Всичките те представиха концепциите си за управление на централната банка пред народните избраници.

В изказването си колегата от РБ заяви, че те подкрепят двама кандидати, но ще останат с подкрепата си към г-н Радев, ако той не остави никой от стария управителен съвет, каза Търновалийски и допълни "това е една договорка и това е недопустимо".

Колегата му Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ, се съгласи отчасти с позицията на Търновалийски.

"За съжаление, колегите от РБ в лицето на Димитър Танев, си позволиха недопустимо извиване на ръце, това минава границите на добрия тон", каза тя.

Ние реагирахме вчера, считаме, че това е недопустим политически натиск и в никакъв случай не бихме приели такъв тип поведение, категорично е Йорданова.

От бъдещите действия на новия управител на БНБ ще видим дали той ще е уязвим на политически натиск, смята Търновалийски. И четиримата кандидати вчера заявиха, че няма да допуснат това.

По думите на Йорданова който и да бъде избран за управител на тази отговорна институци, където е нужно да се върне доверието, не би си позволил политически назначения.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
cat.style@abv.bg
преди 9 години
Това е съдбоносен избор, надявам се да не изберат онова чиновниче Димитър Радев, който се опитват всячески да ни го натресат. Сигнализирай за неуместен коментар