fallback

Бизнесът: Разумно е скокът на тока да е след месец

Американската търговска камара: Отлагането плаши инвеститорите

23.06.2015 | 12:53 Автор: Радослава Димитрова

Бизнесът смята за разумно поскъпването на тока да бъде отложено с месец, в който да се търсят резерви в енергийната система, обяви в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Камен Колев от Българската стопанска камара.

Още по темата

Камен Колев отново припомни, че евентуален ръст в цената на тока ще блокира конкурентоспособността на предприятията и това ще доведе до сериозни социални проблеми като закриване на работни места и фалит на фирми.

При сегашните разчети на КЕВР цената на тока няма да скочи с 20 %, коментира Алекс Нестор, директор Корпоративни въпроси и член на борда на директорите на Челопеч Майнинг и член на AmCham.

Алекс Нестор обясни, че в Германия например електроенергията е по-скъпа, отколкото у нас, и отново припомни, че голяма част от българската индустрия продължава да е енергийно неефективна. Американските инвеститори у нас са притеснени от намесата в работата на регулатора.

"Притеснени сме, че има натиск върху регулатора и това ценообразуване, което беше предложено от регулатора да влезе в сила от 1 юли, според нас ще балансира приходите и разходите на обществени доставки. Така ще се получи един нетен ефект, някъде от около 300-350 млн. лева, който правителството може да използва, за да подпомогне бизнеса. Така и двете страни ще бъдат задоволени", аргументира се Алекс Нестор.

По думите му дебатът, който се води, и отлагането влияят негативно на инвестиционния климат.

"Инвеститорите наблюдват тези процеси и се чувстват несигурни", добави той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback