България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Касабов, Русев и Александров: Не всички футболни фенове са хулигани

Авторите на предаването "Гол" коментираха в Сутрешния блок футболното хулиганство, политическото влияние върху агитките и ролята на феновете за развитието на спорта

19.06.2015 | 11:07 Редактор: Иван Нончев
Касабов, Русев и Александров: Не всички футболни фенове са хулигани

Футболните фенове обичат футбола, ходят на  мачове и си купуват билет, за да  подкрепят любимия си отбор. Останалото е една голяма мътилка, която трудно би могла да бъде наречена "фенове". Това заяви в Сутрешния блок на България он ер Томислав Русев по повод събитията в столичния квартал Орландовци и информацията, че част от организаторите на протеста и участниците в сблъсъците с полицията са членове на агитките на софийските футболни грандове.  

"Актуалният случай е в Орландовци, но това явление с футболните фенове се зароди и навлезе като терминология покрай събитията в Катуница. Тогава наблизо бяха агитките на Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив и по свой си начин се включиха в процесите. Но понятието "футболен фен" не трябва да се обобщава, защото това донякъде засяга и обижда този нормален човек, който просто отива на мач и се вълнува какво се случва с отбора", каза и Николай Александров.

 Според Борис Касабов пък стадионът е мястото за публична изява и тези неща, макар и в по-прикрита форма, са се случвали и по времето преди демокрацията. Защото това е било мястото, където човек може поне да се опита да изрази някакво различно мнение. 

"При цялата апатия, налегнала обществото от години, за политиците е изкушаващо да посегнат на едно ядро от млади, здрави и буйни хора, готови буквално да влязат в бой", смята Томислав Русев. 

И тримата спортни журналисти обаче се обединиха около тезата, че тези неща не се инспирират от самите футболни клубове, които така или иначе имат сериозни проблеми с овладяването на хулиганството по стадионите. Колкото до финансовата подкрепа на феновете и участието им в управлението на клубовете, според тях това е утопия.

"Начинът те да помагат на клубовете е да ходят на стадионите, да купуват билети и тогава клубът ще има някаква полза. Да се разчита феновете да събират пари е възможно, но еднократно. Не може привържениците да издържат отбора", смята Касабов. По думите му финансовият модел на бащицата с парите няма да приключи, защото той е валиден навсякъде по света.  

"Може да са няколко бащици, или пък бащицата, майката и лелята", добави Русев.