fallback

Едва 1000 били подадените заявления за саниране на блоковете

Междусъседски спорове, а не липса на средства били основните пречки

15.06.2015 | 11:03 Автор: Радослава Димитрова

Едва 1000 са подадените заявления за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи в Сутрешния блок на телевизия България он ер експертът по енергийна ефективност Цвета Наньова. Над 18 000 са блоковете, които подлежат на реконструкцията, но в повечето случаи процедурата по подаване на документите се бави, защото има лоши междусъседски отношения, обясни експертът.

Промените в законодателството, засягащи етажната собственост, не са притеснители, а са направени за по-добра поддръжка на българските домове. Идеята е те да са основен приоритет и отговорност на собствениците. Това обясни арх. Влади Калинов от  Дирекция контрол по строителството към Столична община. Той допълни, че хората, които са направили подобрения и промени в жилището си и те са в синхрон с правилата, не трябва да се притесняват, че ще бъдат премахвани. От своя страна Цвета Наньова допълни, че хората, които са остъклили например балконите си няма да бъдат принудени да ги променят. Към такива мерки може да се пристъпи за онези, които са усвоили терасата и тя е станала част от стая в жилището.

Промените в Законът за етажната собственост са в синхрон с правилата в нормативната рамка за устройство на територията, обясниха експертите. Новите моменти целят да има повече справедливост при управление на етажната собственост и да се премахне практиката на терор на малцинството над мнозинството в блоковете.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback