България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Стоянов: Скокът в цената на тока ще закрие десетки микропредприятия

Увеличението ще намали потребелението, коментира още председателят на Българската асоциация на микропредприятията

11.06.2015 | 13:45 Редактор: Радослава Димитрова
Петър Стоянов: Скокът в цената на тока ще закрие десетки микропредприятия

Ако стойността на електроенергията се увеличи, това  гарантира повишение на стойността на крайната продукция на средните, малките и микропредприятията, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Петър Стоянов - председател на Българската асоциация на микропредприятията на 11 юни 2015.

Скокът в цената на тока неминуемо ще доведе до повишение на цените на крайната продукция на средните, малките и микропредприятията. Това категорично заяви в ефира на Сутрешния блок на телевизия България он ер Петър Стоянов - председател на Българската асоциация на микропредприятията.  Той обясни, че големите предприятия са по-гъвкави, защото имат достатъчно резерви и могат да реагират в нова ситуация, но по-малките  нямат никакви луфтове и единственото решение е скок в цените на произведеното от тях.  

Според експерта  това ще намали тотално потреблението и пак ще се стигне до парадокса да се закриват фирми. Стоянов уточни, че за предходен период от  3 г. са били  закриха 240 микрофирми. В момента се забелязва тенденцията малките предприятия да се превръщат в микро.  Това означава, че много хора остават без работа.  Позицията на Стоянов бе потвърдена и от Веселин Илиев  - експерт от БСК. Според него огромният проблем всъщност се корени във факта, че липсва пазар на тока, защото цените се формират по непазарен принцип.