fallback

Б. Чеширков: Трябва да се подобри интеграцията на бежанците

В момента няма правителствена програма, която да приобщава бежанците към обществото, съобщи в ефира на телевизия България Он Ер говорителят на върховния комисариат на ООН по бежанците Борис Чеширков

10.06.2015 | 14:36 Автор: Радослава Димитрова

Първата крачка за хората, които получават статут на бежанци, трябва да бъде насочена към интеграцията им. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер говорителят на върховния комисариат на ООН по бежанците Борис Чеширков. Той подчерта необходимостта от създаването на условия за по-голяма независимост на бежанците от центровете, за да не бъдат маргинализирани и изолирани от обществото. Чеширков допълни, че в момента няма нито една правителствена програма, която да подпомага излизането на хората от центровете и усилията на държавата трябва да бъдат насочени в тази посока.

За последните годините България е увеличила петкратно капацитета си за прием на бежанци и в момента може да се грижи за още бедстващи, поясни експертът. По думите му 80% от центровете са пълни, но след началото на интеграционната програма се очаква много хора да си намерят самостоятелни жилища и да се освободят още места.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback