България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Тошева: Забавените европроекти могат да се спасят с фазиране

До 30 септември е срокът за задействане на процедурата по забавените инфраструктурни проекти, която ще спести доплащане от държавния бюджет, посочи в ефира на телевизия България Он Ер експертът по усвояване на евросредствата Бианка Тошева

09.06.2015 | 13:17 Редактор:
Б. Тошева: Забавените европроекти могат да се спасят с фазиране
Б. Тошева: Забавените европроекти могат да се спасят с фазиране

Забавените европейски инфраструктурни проекти могат да бъдат прехвърлени в следващия програмен период 2014-2020 г. чрез процедурата фазиране. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер експертът по усвояване на евросредствата Бианка Тошева. Срокът за задействане на процедурата е 30 септември 2015 г., но има изискване проектите да имат функционална завършеност, уточни Тошева. По думите й всяко неизпълнение на проектите означава, че държавата трябва да покрие останалите разходи от бюджета. Западната дъга на Околовръстния път е един от закъснелите проекти, който ще трябва да премине през процедурата, допълни експертът.
 
През последните почти 9 години управляващите се учат как да боравят с финансовите инструменти и да провеждат адекватни политики, подчерта експертът. Тошева е на мнение, че това е основната причина по-бавното изпълнение на проектите. Законовите промени при обществените поръчки и тежката администрация допълнително забавят програмите. Тошева подчерта необходимостта от създаването на експертна комисия, която да се занимава с управлението на риска при по-големите проекти от национално значение. Тя е на мнение, че планирането на риска при големите инфраструктурни програми не се осъществява правилно, макар да се отчита от фирмите изпълнители.
 
Трябва да се оцени развитието на транспортните връзки, допълни изпълнителният директор на Юнион Ивкони Ивайло Константинов. Той посочи, че реализирането на проектите води до оптимизация на бранша, но често политическият фактор пречи.