fallback

Проф. Д. Динков: При фалит Гърция може да търси помощ от Русия

08.06.2015 | 13:15 Автор: Радослава Димитрова

Още по темата

Гърция трябва да стимулира икономически растеж, за да излезе от порочния кръг и тегленето на нови заеми, каза в ефира на телевизия България Он Ер експертът по международни отношения проф. Динко Динков

Ако Гърция стигне до фалит е възможно да се обърне за помощ към Русия. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер експертът по международни отношения проф. Динко Динков. По думите му правителството на Ципрас ще настоява европейските партньори да инвестират в Гърция в сектори като инфраструктура и технологии. Професорът подчерта, че е ясно за всички, че страната няма да изплати всичките си дългове. Задълженията на южната ни съседка са около 365 млрд. евро, което надхвърля със 170% БВП на страната, поясни той. За да излезе от порочния кръг на постоянно теглене на нови кредити за погасяването на стари задължения, страната трябва да стимулира усилено икономиката си. Според експерта управляващите трябва да спазват обещанията, които са дали на гръцкия народ, за да не изгубят доверието му.

 
Дълговата криза може да има последици в други страни от ЕС. Страни като Испания, Италия и Португалия, които също имат финансови проблеми, очакват действията на Гърция, за да изготвят своите стратегии за решаване на проблем, каза още професорът. Динков, уточни, че гръцката държава има особена дългова култура и в цялата си история страната има само една година, в която е постигнат балансиран бюджет –  през 1972 г. по време на Военната диктатура.
 

fallback
Още от България сутрин
fallback