България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Горов: Кредитите над определена сума трябва да имат актуални досиета в БНБ

Докладът на Временната комисия за КТБ трябва да бъде готов в срок до 12 юни, но част от него ще бъде няма да бъде оповестена до отпадането на банковата тайна, посочи в ефира на телевизия България Он Ер депутатът от БСП Лява България Димитър Горов

08.06.2015 | 13:04 Редактор: Радослава Димитрова
Д. Горов: Кредитите над определена сума трябва да имат актуални досиета в БНБ
Кредитите над определена сума трябва да имат актуални електронни досиета в Българска народна банка, за да са ясни активите, които ги гарантират. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер депутат от БСП Лява България и член на Временната комисия за КТБ Димитър Горов. При сегашната работа на комисията са открити много непълни досиета, затова е необходимо постоянното им обновяване, допълни Горов. Според него така ще се предотврати повтарянето на случая с Корпоративна търговска банка.
 
Докладът на комисията трябва да бъде готов в срок и да бъде внесен в деловодството на НС до 12 юни, каза още депутатът. По думите му част от информацията няма да бъде публично оповестена, докато не се приеме отпадането на банковата тайна. Той предложи освен Фондът за гарантиране на влоговете, министърът на финансите също да има възможност да изисква публикувaнето на всички данни от банки в несъстоятелност. Според него общественият натиск в момента не би позволил скриването на определени личности, свързани с КТБ при отпадане на банковата тайна.
 
Политиците във Временната комисия за КТБ са единодушни за промените в Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност, допълни депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Десислава Атанасова. Тя очаква всички промени, които са внесени в Народното събрание да бъдат приети с мнозинство.