България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Т. Ялъмов: Да се следят луксозните стоки и услуги, а не имуществото

Необходима е по-добра координация между Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и прокуратурата, заяви в ефира на телевизия България Он Ер икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Ялъмов

02.06.2015 | 10:12 Редактор:
Т. Ялъмов:  Да се следят луксозните стоки и услуги, а не имуществото
Т. Ялъмов: Да се следят луксозните стоки и услуги, а не имуществото
Работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да бъде насочена към потреблението на луксозни стоки и услуги, а не към неправомерното закупуване на имоти. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Ялъмов. По думите му повечето наблюдавани лица нямат значителни имущества, но постоянно претендират със скъпи автомобили и луксозен начин на живот. Според него е необходима промяна в законодателството, която да следи плащането на стоки и услуги с незаконни доходи, което в момента не се отчита като нарушение.
 

Икономистът подчерта, че трябва да се уреди по-добра координация между Комисията, прокуратурата и НАП. Не е необходим нов контролен орган, а трябва да подобрим вече работещите институции, допълни още Ялъмов. По думите му процедурата по събирането на незаконно придобитото имущество не работи ефективно в момента. Събраните средства и имущества често не могат да покрият разходите на комисията, поясни експертът.