fallback

Ваня Нушева и Антон Хиджов: Промени в Изборния кодекс да се правят след вота наесен

Институциите трябва да се задействат месеци по-рано, за да се гарантира честността и прозрачността на гласуването по места

01.06.2015 | 09:02 Автор: Радослава Димитрова

Корекциите в Избирателния кодекс трябва да се направят след провеждането на местните избори. Това коментираха в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" и Антон Хиджов от Националната асоциация за честни избори. Двамата са на мнение, че е допустимо да се правят поправки, но това трябва да стане  след вота наесен, когато ще са ясни проблемите и пробойните в нормативната рамка, ще се изготвят доклади и анализи и на тяхна база ще се работи по усъвършенстването на правилата. 

От „Прозрачност без граници“ настояват да стартира  работата на Обществен съвет за честни и демократични избори, за да може проблемите относно регистрацията и печатането на бюлетините да намерят своето решение месеци преди вота.   Хиджов  опонира, че опитът досега е показал, че няма особен ефект от работата на такива съвети, защото решенията им са пожелателни за ЦИК, но е и задължителни.  

Според Ваня Нушева е необходимо да има референдум по ключовите въпроси, касаещи необходимостта от задължително  и електронното гласуване, работата на изборната администрация и надежността на списъците и регистрацията  за вота.  Антон Хиджов от своя страна  подчерта, че референдумът е най-точният показател за мнението на хората, но акцент във въпросите трябва да бъдат теми, които касаят ежедневието им. Той обясни, че  проблемите с изборното законодателство неминуемо и след общественото допитване ще останат работата на политиците, които ще вземат крайното решение.  

 

fallback
Още от България сутрин
fallback