България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

П. Симеонов: ¼ от българите биха избрали отново ГЕРБ за правителство

Близо 37% от населението споделя, че няма да гласува на местните избори наесен, съобщи в ефира на телевизия България Он Ер политологът Първан Симеонов

27.05.2015 | 10:35 Редактор:
П. Симеонов: ¼ от българите биха избрали отново ГЕРБ за правителство
П. Симеонов: ¼ от българите биха избрали отново ГЕРБ за правителство

В момента 25% от българите биха избрали отново ГЕРБ за съставяне на правителство, а 15% от хората биха гласували за БСП. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер политологът Първан Симеонов по повод предстоящите избори за местна власт през есента. Според него към момента доверието към кабинета e отслабнало в сравнение с първите 100 дни от мандата му. В началото хората се радваха, че има съставено правителство, но вече обръщат много по-голямо внимание на работата на кабинета „Борисов 2“, допълни още Симеонов.

Близо 37% от гражданите споделят, че няма да гласуват на местните избори наесен, посочи още политологът. По думите му ниската избирателна активност не е толкова сериозен проблем, защото се наблюдава и в други страни, но по-тревожна е, че избирателите нямат нови алтернативи, тъй като опозицията в момента не е силно изразена. Политологът вижда разследванията около кметовете на някои общини като разчистване на пътя към кметското място за ГЕРБ.

Симеонов предвиди напрежение между коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок по време на местните избори, защото основната битка в някои общини ще бъде между представители на двете партии. Според него е възможно сближаване между ДПС и ГЕРБ, за сметка на раздалечаването между РБ и ГЕРБ.