България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ат. Атанасов: Нужно е да се променят принципите в управлението в съда и прокуратурата

Явното гласуване на членове на ВСС ще гарантира прозрачност и отговорност в съвета

20.05.2015 | 11:07 Редактор: Радослава Димитрова
Ат. Атанасов: Нужно е да се променят принципите в управлението в съда и прокуратурата

Председателите на съдилищата трябва да бъдат лично номинирани от съдиите, а в прокуратурата е необходимо да се запази принципът за йерархичност, но да се повиши отговорността на отделните прокурори. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер съдия Атанас Атанасов. Според него корекциите в управлението на съдилищата и прокуратурата трябва да се направят след измененията в Конституцията.

Атанасов е категоричен, че вотът във Висшия съдебен съвет трябва да бъде явен. Това ще осигури прозрачност и повече отговорност на действията на членовете на съвета. Според експерта гласуването на магистратите трябва да бъде аргументирано и добре мотивирано. Той уточни, че откритото гласуване не нарушава принципите на демократичност и конституционалното право, защото членовете на ВСС представляват обществото или съответната професионална общност.

Невъзможността на ВСС да осигури ефективно и справедливо осъществяване на правосъдието е най-големият проблем в системата според съдия Атанасов. Това се дължи на външното влияние, както политическо, така и икономическо. Атанасов заключи, че съветът трябва да бъде поставен под натиск, за да решава проблемите, давайки пример с гласуването за Куцкова и Мазгалов.