fallback

Б. Ячев: БНБ е позволила незаконното изплащане на преференциалните депозити

Влоговете с преференциални лихви са на стойност между 250-500 млн. лева и трябва да бъдат върнати, посочи Борис Ячев

19.05.2015 | 10:27 Автор: Радослава Димитрова

БНБ е заобиколила закона, позволявайки гарантирането на депозитите с преференциални лихви. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер членът на Временната комисия за КТБ Борис Ячев. По думите му зам.-председателят на УС на ФГВБ Нели Кордовска разрешава изплащането на влоговете със становището, че "депозитът е гарантиран, ако вложителят при прекратяване на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване". Всякакви прехвърляния и банкови операции са незаконни след поставянето на банката под особен надзор, категоричен е Ячев.

Общата стойност на едностранно прекратените и изплатени депозити с преференциални лихви е между 250-500 млн. лева, допълни още депутатът. Според него те трябва да бъдат публично оповестени и вложителите трябва да върнат парите.

КТБ е източвана по пирамидална структура чрез кредити към множество фирми, а в същото време в доклада на ДАНС липсват сигнали за случващото се в банката, уточни Ячев. Той заяви, че комисията има информация за 117 фирми, които са получавали кредити от КТБ за милиони евро, които за няколко часа са разпращани към други компании. 

Борис Ячев обясни още, че в края на работата си временната комисия трябва да излезе с доклад със констатации, оценка и мерки за действие. Проблем има обаче с информацията, защото членовете на комисията още не са събрали достатъчно информация, на базата на която да изготвят доклада. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback